Ga naar Content

IJszeilers zoeven over bevroren Gouwzee: "Oppassen, want je verliest snel je grip"

WATERLAND Na zes jaar wachten konden ijszeilers deze week dan eindelijk hun hobby weer eens beoefenen. NH-verslaggever Michel Gijsselhart toog naar de Gouwzee en trof daar talloze ijszeilers die van heinde en verre waren gekomen om van de ijsvlakte tussen Monnickendam en Marken te profiteren.

"We zijn uit Limburg gekomen", vertelt een ijszeiler voor de camera van NH Nieuws. "Want we zochten ijs." Nu ze dat gevonden hebben, zoeven ze vrijwel onafgebroken met snelheden van rond de honderd kilometer per uur over de Gouwzee. 

Zoals de naam al verraadt: voor het ijszeilen heb je ijs nodig. Toch kunnen ijszeilers hun hobby eerder beoefenen dan bijvoorbeeld schaatsers, die een paar centimeter meer nodig hebben om een nat pak te voorkomen.  

Voorzichtigheid geboden
"De laatste keer was zes jaar geleden", vertelt de Limburger voordat hij zich meevoeren door de stevige bries die over de Gouwzee waait. Toch is voorzichtigheid geboden, waarschuwt een collega-ijszeiler.

"Het is te gevaarlijk, we gaan het zo wel weer proberen als de wind iets gezakt is. Je verliest snel je grip, daar moet je mee oppassen hoor." Of de ervaring de reis van ruim twee uur richting Noord-Holland waard is geweest? "Sowieso, en we komen waarschijnlijk morgen terug, als de wind iets minder is."

Foto: NH Nieuws