Ajax verspeelt punten met gelijkspel tegen ADO

25 februari 2018, 14.22 uur · Aangepast 25 februari 2018, 18.56 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe

AMSTERDAM Ajax verspeelde zondagmiddag punten met een 0-0 gelijkspel tegen ADO. Na een slaapverwekkende eerste helft, waarin weinig goed ging en het tempo veel te laag lag, voerden de Amsterdammers in de tweede helft het tempo wel op, Daardoor ontstonden kansen, maar de precisie ontbrak of keeper Robert Zwinkels lag in de weg.

Ajax startte met Carel Eiting op het middenveld in de plaats van de geblesseerde Lasse Schöne. Siem de Jong begon in de punt van de aanval, waar Klaas-Jan Huntelaar ontbrak door een kuitblessure. In de eerste helft had Ajax de grootste moeite om gaten te vinden in de compacte verdediging van ADO vooral omdat het tempo te laag lag. Bovendien leidde de ploeg van coach Erik ten Hag veel balverlies. Verder dan wat schoten van afstand kwam de ploeg niet. Voor het publiek was er weinig te genieten, of het moest het poorten van de tegenstander zijn.

Opstootje met drie gele kaarten
Tekenend was dat spits Siem de Jong de minste balcontacten had. Hij kreeg vrijwel geen bal fatsoenlijk aangespeeld. Verder was het opwindendste moment voor de rust een opstootje waarbij Nicolás Tagliafico, André Onana en ADO-speler Trevor David geel kregen.

Penalty onthouden
Vijf minuten na rust kreeg Ajax een goede kans. Hakim Ziyech gaf een mooi pass op de instormende Frenkie de Jong, die de bal naast kopte. Na een uur spelen werd Ajax een penalty onthouden toen Tagliafico in de zestien tegen de grond werd getrokken.

Tempo omhoog
Pas in het laatste half uur ging het tempo omhoog, dat resulteerde in meer kansen onder andere een kopbal van Siem de Jong die er via de paal en het hoofd van doelman Zwinkels niet in ging.

In het laatste kwartier mocht Mateo Cassierra het proberen in de spits bij Ajax in plaats van Siem de Jong. Ajax kreeg nog wel kansen, maar de juiste richting ontbrak bij de schoten. Dani de Wit mocht vijf minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd debuteren. De aanvallende middenvelder scoort in Jong Ajax geregeld. Hakim Ziyech had drie minuten voor tijd nog een goede kans om uit een vrije trap te scoren, maar hij zag zijn bal via de paal over de achterlijn gaan. Ook Neres was nog dichtbij de winnende goal in de extra tijd.

Het verschil tussen Ajax en PSV is vier punten, maar PSV moet later vanmiddag nog de uitwedstrijd spelen tegen Feyenoord. Het gat tussen Ajax en AZ is teruggelopen tot vijf punten.

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, F. de Jong, Tagliafico; Eiting (de Wit/85), Van de Beek, Ziyech; Neres, S. de Jong (Cassierra/76), Kluivert (Younes/85).

Opstelling ADO Den Haag: Zwinkels; Ebuehi, Beugelsdijk, Kanon, Meijers; Immers, El Khayati (Gorter/89), Bakker; David (Hooi/46), Johnson, Falkenburg (Duplan/77)