Ga naar Content

Meet up Hollands Kroon: 'gemeente wil veel te veel, veel te snel'

WIERINGERWERF Het mag allemaal wel een tandje langzamer met alle vernieuwingen in Hollands Kroon. Dat was een boodschap van meerdere aanwezigen bij de meet up van NH Kiest in samenwerking met Noordkop Nieuws. Betrokkenen gingen met elkaar in debat over de voor- en nadelen van de enorme fusiegemeente.

Sinds de fusie in 2012 doet Hollands Kroon veel aan vernieuwing. Bijvoorbeeld via digitalisering. Zo kun je bijvoorbeeld melding maken van problemen via een app en kan je online je rijbewijs bestellen. Vervolgens wordt het rijbewijs thuisbezorgd. Ook moeten ambtenaren en bestuur meer dienstbaar worden aan de inwoners. Dat klinkt mooi, maar lang niet iedereen is even enthousiast.

Ouderen
"Ouderen willen die hele digitale weg niet bewandelen, het gaat allemaal veel te snel", vertelt Wil de Jonge, inwoner van Wieringen. Wethouder Theo Groot snapt het probleem en zegt dat er ook oplossingen zijn. "We kunnen mensen hulp bieden om digitaal zaken te regelen en komen zelfs bij ze thuis als het nodig is." Maar de Jonge zegt dat er evengoed nog veel mis gaat. "Ik kreeg eerst voor huishoudelijke hulp een groot bedrag en toen werd er opeens niks afgeschreven. De gemeente wist al maanden dat er wat fout was gegaan, maar zei niks. De communicatie moet veel beter."

'Ambtenaren kwamen zelfs vrijwillig helpen'
Toch is er ook enthousiasme over het nieuwe bestuur. Zoals bij Simon Kranenburg van Groei & Bloei Schagen. Hij maakte een plan voor fruitbomen in de gemeente. "Ik werd daarbij enorm geholpen. En toen de bomen op een zaterdag geplant moesten worden, kwamen zelfs vijf gemeentemedewerkers vrijwillig helpen. Je moet een goed plan hebben en het zelf doen. Niet alleen maar wijzen naar de gemeente en zeggen dat die alles moet regelen."

Meet up Zaanstad
De volgende meet up is in Zaanstad. Op dinsdag 27 februari gaan we om 19.30 in De Bieb (Westzijde 170a 1506EK Zaandam) met elkaar in gesprek over de mogelijke komst van een cultuurcluster waar veel discussie over is. Wil je erbij zijn, schuif dan vooral aan. Vooraf opgeven is niet nodig. 




Foto: NH Nieuws/Wessel Hagen