AZ wint moeizaam maar dik verdiend van Sparta

24 februari 2018, 20.21 uur · Aangepast 24 februari 2018, 21.38 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Dennis Wielders

ALKMAAR AZ domineerde in het thuisduel tegen Sparta Rotterdam, maar ondanks een enorm aantal doelkansen kregen de mannen van coach John van den Brom de bal er maar moeilijk in. Tegen de verhouding in was Sparta in de eerste helft op een voorsprong gekomen. Vlak voor rust zorgde Wout Weghorst voor de 1-1. Vijf minuten voor tijd bezorgde Oussama Idrissi AZ, met zijn eerste doelpunt in het eerste, de verdiende overwining: 2-1. Het is de eerste thuisoverwinning van AZ na de winterstop.

AZ startte in de bekende opstelling, nu Guus Til en Teun Koopmeiners weer inzetbaar waren. Til had eerder wat last van een liesblessure en Koopmeiners was ziek. Sparta begon met Michiel Kramer en de van AZ gehuurde Fred Friday in de spits.

Sparta overlopen
Sparta werd overlopen in de beginminuten van de wedstrijd en kwam een paar keer goed weg, onder meer bij een bal op de paal van Alireza Jahanbakhsh. Toch scoorde Sparta de openingstreffer. Hatzidiakos sprong na twintig minuten niet zo hoog als Julian Chabot bij een hoekschop, waardoor de bal achter keeper Marco Bizot in het doel verdween.

In het vervolg van de eerste helft bleef AZ ver uit de betere ploeg, maar werd het gaatje in de verdediging van Sparta net niet gevonden of gingen schoten langs of over. Vlak voor rust legde de ploeg een echte AZ-aanval op de mat over vijf schijven. De bal kwam uiteindelijk na een voorzet van OUssama Idrissi voor de voeten van Wout Weghorst die de gelijkmaker binnen schoot.

AZ blijft aanvallen
In de tweede helft ging AZ verder met fanatiek aanvallen. De Alkmaarders creëerden veel kansen en claimde een penalty toen een schot van Idrissi tegen de arm van een tegenstander aan kwam in het zestienmetergebied. Scheidsrechter Gözübüyük wilde van niets weten.

Een kwartier voor tijd was Weghorst dicht bij de 2-1, maar de aanvoerder zag zijn inzet in eerste instantie gekeerd worden door keeper Huth. In de rebound schoot Weghorst tegen de onderkant van de in het doel liggende keeper, waarna sommige AZ-spelers claimden dat de bal over de lijn was geweest.

Winnende goal Idrissi
Vijf minuten voor tijd werd het dan toch 2-1. Nadat OUssama Idrissi twee minuten eerder nog een kans had gemist, verschalkte hij keeper Huth deze keer met een laag schot in de verre hoek.

AZ blijft derde
AZ staat in ieder geval voor even weer op vier punten achterstand van Ajax. De Alkmaarder hebben 53 punten uit 25 duels. Ajax speelt morgen tege ADO Den Haag. Voor AZ wacht woensdag een belangrijke wedstrijd. Dan speelt de ploeg in de halve finale van de beker thuis tegen FC Twente.

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Hatzidiakos, Wuytens, Ouwejan; Midtsjø, Til, Koopmeiners; Jahanbakhsh, Weghorst, Idrissi.

Opstelling Sparta: Huth; Holst, Chabot, Breuer, Vriends, Floranus; Harraoui, Duarte, Sanusi; Friday (Alhaft/46), Kramer.