Ga naar Content
Sport

Ook brons voor Koen Verweij bij de mass start

24 februari 2018, 14.30 uur · Aangepast 24 februari 2018, 15.50 uur
Door: · Foto: ANP/Jerry Lampen

GANGNEUNG Brons voor Koen Verweij bij de mass start op de Olympische Spelen in Gangneung. De schaatser uit Koedijk ging als derde van een kopgroepje over de finiah. Het goud ging naar de Koreaan Seung-Hoon Lee en de Belg Bart Swings pakte het zilver.

In de race in de schaatshal in Gangneung nam Sven Kramer de kop tot de eerste tussensprint in beeld kwam. Een groepje van drie rijders sprintte toen weg. Vier ronden voor het einde zette Sven Kramer aan en sloeg een gaatje en daarmee maakte hij de wedstijd hard voor Verweij. Met nog een ronde te gaan kwam Verweij hem in een groepje van drie voorbij, maar de Noord-Hollander kon de sprint niet winnen en pakte brons.

Niet fit
"Dit is het hoogst haalbare op het moment", zei Verweij na afloop bij de NOS. "Ik ben met hogere verwachtingen hierheen gekomen, maar mijn fitheid laat het afweten op het moment. Normaal gesproken zou ik het beter af hebben kunnen maken, maar ik ben dankbaar voor het werk dat Sevn heeft gedaan."

"Het hele toernooi heeft me veel moeite gekost. Ik heb er anderhalf jaar uitgelegen door blessures en ik ben blij dat ik met hulp van privé sponsors en de Russen toch terug kon komen. Ik hoop voor de volgende vier jaar wel een constantere omgeving te kunnen vinden of creëeren op weg naar de volgende Olympische Spelen."

Gelegenheidsduo
Sven Kramer liet de wedstrijd lopen nadat hij was ingehaald en kwam als uiteindelijkals zestiende over de finish. "Het is jammer dat Koen het niet kon afmaken en op waarde werd geklopt in de sprint", vond Kramer na afloop. Kramer vormde een gelegenheidsduo met Verweij op verzoek van de Noord-Hollander. "We voelen elkaar aan, we gunnen elkaar wat en we vullen elkaar aan", liet de Verweij eerder weten. Kramer zag meteen de lol er wel van in. "Ik ben er toch en het is op de laatste dag van de olympische schaatswedstrijden", sprak hij op zijn beurt.

Verweij wist zich eerder op de dag in de halve finale al makkelijk te plaatsen voor een plek in de finale.

Lees ook: Koen Verweij ook naar finale mass start

Verweij stelde eerder in Gangneung teleur op de 1000 meter (negende), de 1500 meter (elfde) en de ploegachtervolging (brons, maar zonder hem in de halve finale en in de strijd om de derde plek).

De Nederlandse deelnemers reden de massastart in een overwegend blauw pak, vooral aan de rugzijde, in plaats van oranje als hoofdkleur. Volgens bondscoach Geert Kuiper vallen de Nederlanders schaatsers in die vrij neutrale kleur minder op in het peloton zodat het verrassingseffect van bijvoorbeeld een demarrage groter kan zijn.

Foto: ANP/Vincent Jannink