Ga naar Content
Sport

Brons voor Irene Schouten bij de mass start

24 februari 2018, 14.11 uur · Aangepast 25 februari 2018, 00.07 uur
Door: · Foto: ANP/Jerry Lampen

GANGNEUNG Brons voor Irene Schouten bij de mass start op de Olympische Spelen in Gangneung. De Andijkse ging de eindsprint vroeg aan, maar werd daarin verslagen door de Japanse Nana Tagaki en de Koreaanse Bo-Reum Kim.

In de race in de schaatshal in Gangneung ontstond een kopgroep van zeven rijdsters. Schouten zette een ronde voor de finish al de sprint in werd in de laatst bocht voorbij gereden door de Japanse en Koreaans.

"Ik kwam al vroeg op kop, toen wist ik even niet wat ik moest doen, maar ik dacht 'ik ga maar'", zei Schouten. "Tagaki en Kim kan ik normaal hebben. Plan was dat Anouk (van der Weijden, red.) op twee ronden vol aan zou gaan, maar dat lukte niet door haar val. Achteraf denk ik dat ik het anders had kunnen doen."

Na de finish kwamen de tranen bij Schouten. "Ik ben blij met mijn medaille. Deze is ook voor mijn moeder", zei ze na de race. Haar moeder kreeg niet lang geleden een hersenbloeding en zit in een verzorgingshuis. "Mijn moeder was mijn grootste fan", zei Schouten eerder.

Lees ook: Olympische Noord-Hollanders: Irene Schouten

De andere Nederlandse schaatsster, Annouk van der Weijden, kwam als veertiende over de finish. Van der Weijden was in de halve finale hard op haar knieën gevallen, maar reed voor Schouten.

Schouten wist zich eerder op de dag in de halve finale zich al makkelijk te plaatsen voor een plek in de finale.

Lees ook: Irene Schouten naar finale mass start

De Nederlandse deelnemers reden de massastart in een overwegend blauw pak, vooral aan de rugzijde, in plaats van oranje als hoofdkleur. Volgens bondscoach Geert Kuiper vallen de Nederlanders schaatsers in die vrij neutrale kleur minder op in het peloton zodat het verrassingseffect van bijvoorbeeld een demarrage groter kan zijn.