Ga naar Content

Uniek politiek debat in Zaanse moskee: PVV grote afwezige

ZAANDAM Het komt bijna nooit voor: een debat in een moskee. Toch vindt vanavond het politieke debat in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen plaats in de Sultan Ahmetmoskee in Zaanse wijk Poelenburg.

De voorzitter van de moskee, Ahmet Öztürk, heeft hiervoor alle partijen uitgenodigd. Vrijwel alle uitgenodigden komen, waaronder nieuwkomer DENK. Grote afwezige is de PVV: "Ik heb niets van hun gehoord", zegt Ahmet. "Ik denk dus niet dat ze komen. Dat zou jammer zijn, want we willen graag alle meningen horen."

Ook de Partij voor Ouderen en Veiligheid zal verstek laten gaan. Fractievoorzitter Harrie van der Laan heeft aan NH Nieuws laten weten dat de partij het niet goedkeurt dat de moskee achter de besluiten van Erdogan staat. Ook zijn ze niet te spreken over het binnenlaten van Denk-fractievoorzitter Kuzu. "Politiek bedrijf je niet binnen een moskee volgens ons."
 
Het debat vindt plaats in een conferentiezaal onder de gebedsruimte. Voorzitter Ahmet Öztürk liep al langer rond met het idee om zo'n politiek debat te organiseren. "Ik vond het frusterend dat ze steeds maar dachten dat wij bepaalde personen en partijen voortrekken. Dat is niet zo. We zijn onafhankelijk en verkondigen geen politieke voorkeur." Hij verwacht dat er vanavond zo'n 400 mensen op het debat zullen afkomen.
Foto: NH Nieuws