Ga naar Content
Noord-Holland

Eten, wonen en logeren in Alkmaarse chocoladefabriek Ringers

23 februari 2018, 12.50 uur · Aangepast 23 februari 2018, 15.04 uur
Door: · Foto: Alkmaar Centraal

ALKMAAR In 2020 kunnen Alkmaarders in de voormalige Ringers Chocoladefabriek eten, wonen en logeren. In de fabriek komt op de begane grond een foodhal en culinaire opleiding. Daarboven komen 50 appartementen en een hotel. Rondom de fabriek worden nog eens 250 appartementen gebouwd, onder meer in een woontoren van maximaal veertien verdiepingen.

Na het wegvallen van de plannen voor een Chocolade Experience, is er gezocht naar een nieuwe toekomst voor het industriële monument aan het Noordhollands Kanaal in het hart van Alkmaar. De huidige eigenaar, projectontwikkelaar BPD, lichtte vandaag de toekomstplannen toe voor het 'Ringerskwartier', zoals de fabriek en het omliggende terrein zijn gaan heten.

Lees ook: Monumentale fabriek Ringers over elf weken weer "in blote kont"

Peter van Oeveren van BPD: "De buitenkant van de fabriek wordt in ere hersteld en wordt het icoon van het Ringerskwartier. Dit gebied moet een stukje stadshart worden. Met de fabriek als icoon. Het is de bedoeling dat wanneer je aan Alkmaar denkt, dat je niet alleen aan kaas en AZ denkt, maar ook aan de Ringersfabriek."

Op de begane grond komt een foodhal. Daarover worden gesprekken gevoerd met ongeveer 25 horecaondernemers. Ook het Culinair Centrum in Beverwijk wil verhuizen naar Alkmaar. De koksopleiding wil zich met twee opleidingslokalen en een opleidingsrestaurant in de fabriek vestigen. "Kaas en chocolade zullen specialismen zijn."

Lees ook: 'Je zou de meisjes van Ringers hier nog kunnen horen'

Op de eerst verdieping en hoger komen 50 loft-appartementen. "Op dit moment zijn we nog in gesprek met verschillende ondernemers voor een hotel en kantoren in de fabriek", legt Van Oeveren uit. De oude fabriek wordt aan de buitenkant weer helemaal in oude luister teruggebracht. 

Passage
Opvallend detail in de plannen is een passage op de begane grond. Van Oeveren: "Een beetje vergelijkbaar met het Rijksmuseum, maar deze zal 's nachts afgesloten worden." De doorgang moet de fabriek verbinden met het omliggende gebied en de woonboulevard daarachter.

Rondom de fabriek wordt op de plek van de afgebrande bandenhandel een appartemententoren gebouwd van dertien tot veertien etages. Achter de fabriek komt nog een aantal kleine complexen. Alles bij elkaar komen er 250 woningen rondom Ringers.

In mei dit jaar moeten de plannen voor het Ringerskwartier definitief zijn. Ook buurtbewoners zullen betrokken worden in de ontwikkeling van de plannen. In het voorjaar van 2019 zal met de bouw begonnen kunnen woerden zodat er anderhalf jaar later gewoond, gewerkt, gegeten en gelogeerd kan worden.

Foto: gemeente Alkmaar