Ga naar Content
Noord-Holland

Blokhuijsen zorgt voor commotie in Zuid-Korea: "Behandel honden beter in dit land"

22 februari 2018, 07.00 uur · Aangepast 22 februari 2018, 10.42 uur
Door: · Foto: ANP

ZUID-SCHARWOUDE Schaatser Jan Blokhuijsen heeft bij de Winterspelen in Zuid-Korea de nodige commotie veroorzaakt met een losse opmerking tijdens een internationale persconferentie. "Behandel honden alstublieft beter in dit land", tekende een verslaggever van The Korea Times op uit zijn mond na de finaledag op de achtervolging.

En dat schoot bij veel Koreanen in het verkeerde keelgat. Het eten van hondenvlees is een gevoelig onderwerp in het gastland van de Winterspelen. Veel jonge Koreanen wagen zich er niet meer aan. Maar anderen beschouwen hondenvlees nog steeds als een lekkernij. "Dat is wat we aten toen we arm waren en daarmee werd het een gewoonte", legt een burger in de krant uit.

Excuses
Blokhuijsen bood een dag later zijn welgemeende excuses aan. "Het was niet mijn bedoeling om de Zuid-Koreanen en hun land te beledigen. Ik geef om het welzijn van dieren in het algemeen en ik hoop dat we deze wereld een betere plek voor ons allemaal kunnen maken. Ik geniet van deze Olympische Spelen en ik wil de Zuid-Koreanen bedanken voor hun gastvrijheid."

Lees ook: Nederlandse mannen pakken brons in troostfinale ploegenachtervolging

Volgens de dienstdoende verslaggever van The Korea Times kwam de oproep van Blokhuijsen uit het niets. Nadat zijn opmerking 'viraal' was gegaan, volgden legio boze reacties van Koreanen via sociale media. "Het IOC moet hem straffen voor het maken van een racistische opmerking, door onwetendheid vanuit een andere cultuur", liet iemand weten. Een ander riep de Koreaanse overheid op om een klacht tegen de Nederlandse schaatser in te dienen.

Lees ook: Leerlingen trots op oud-schoolgenoot Jan Blokhuijsen: ''Het feit dat hij al mee mag doen, vind ik heel knap''

Chef de mission Jeroen Bijl verontschuldigde zich vandaag eveneens voor de uitlating van Blokhuijsen. Hij benadrukte dat TeamNL de Koreaanse cultuur respecteert.