Ga naar Content
Noord-Holland

Holleeder-proces derde week in: zus Sonja gaat getuigen

19 februari 2018, 11.42 uur · Aangepast 19 februari 2018, 12.54 uur
Door: · Foto: HFV/Michel van Bergen

AMSTERDAM In de gerechtsbunker in Osdorp gaat het megaproces tegen Willem Holleeder vandaag zijn derde week in. Rond 11.00 uur begon de rechtbank met het verhoor van Sonja Holleeder, zijn oudste zus. De rechter bepaalde vlak na het begin van de zitting dat Holleeder zijn zus niet mag zien tijdens haar getuigenis.

Sonja Holleeder geldt samen met haar jongere zus Astrid als een cruciale getuige in het proces tegen 'De Neus'. De twee hebben belastende verklaringen tegen hun broer afgelegd. Daarnaast hebben ze in het geheim gesprekken met hem opgenomen.

Lees ook: Vandaag start de tweede week van proces tegen Holleeder

Voor het verhoor van Sonja Holleeder zijn drie dagdelen uitgetrokken. Behalve vandaag wil de rechtbank haar morgen- en vrijdagmiddag horen. Dat Holleeder haar niet mag zien, is besloten omdat een rechtstreekse confrontatie tussen Sonja en Willem 'intimiderend en belastend' zou zijn voor de getuigen. Holleeders advocaten maakten hier bezwaar tegen, maar dit is afgewezen.

Emotioneel
Willem Holleeder noemde Sonja eerder in het proces 'mijn lievelingszussie'. Hij werd emotioneel toen hij sprak over de verklaringen die zij samen met Astrid bij de politie heeft afgelegd en die hij als 'misselijke en valse leugens' omschreef.

Lees ook: Zus Sonja getuigt morgen tegen Holleeder: "Ze zet hem neer als sadist"

In het proces is Holleeder aangeklaagd voor het in georganiseerd verband opdracht geven tot vijf liquidaties, waarbij zes doden vielen en een man gewond raakte. 'De Neus' heeft alles ontkend en zegt dat hij niet de grote onderwereldbaas is waarvoor hij wordt aangezien. Voor zijn proces zijn alleen al tot de zomer zestig zittingsdagen uitgetrokken.