Ga naar Content
Sport

Supporters Rijnsburgse Boys misdragen zich bij tweede divisieduel tegen AFC

18 februari 2018, 17.05 uur · Aangepast 18 februari 2018, 18.05 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Wouter Dill

AMSTERDAM Supporters van Rijnsburgse Boys hebben zich zaterdag misdragen tijdens de wedstrijd tegen AFC in tweede divisie (1-1). Op sportpark Goed Genoeg riepen de supporters antisemitsche leuzen en lieten ze een vuurwerkbom afgaan in de kantine. "We waren verbijsterd", liet voorzitter Ad Westerhof van AFC weten aan NH Sport.

De harde kern van Rijnsburg uitte volgens Nikola, die aanwezig was, kreten als 'kankerjoden' en 'de trein naar Auschwitz vertrekt zometeen'. "In de tweede helft, nadat AFC de gelijkmaker had gescoord riepen ze dingen als 'jullie gaan sterretjes zien' en 'je mag blij zijn als je straks nog kan praten'. Na afloop ging ik naar een steward van Rijnsburgse Boys om te vragen waarom hij niets deed. Die man wenkte een andere man die me een stoot op mijn borst verkocht", vertelde de AFC-supporter. "Het is ook vreemd, want toen wij bij de uitwedstrijd in Rijnsburg waren, werden we keurig behandeld."

Dronken supporters
Volgens de boze voorzitter Ad Westerhof van AFC waren sommige supporters van Rijnsburgse Boys al dronken toen ze aankwamen op het sportpark. "De supporters waren met een boot gekomen en hadden zich al lekker laten vollopen", zei Westerhof. De kantine van AFC moest na het afgaan van de vuurwerkbom worden gesloten. "Dit is volkomen helemaal niet de bedoeling van voetbal. Er waren kleine kinderen bij in de kantine. Als je je eerst helemaal laat vollopen en dan rottigheid uithaalt, blijf dan lekker in je eigen dorp. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt."

"Het bestuur van Rijnsburgse Boys heeft zich uitgebreid geexuseerd voor het gedrag van de supporters", vertelde Westerhof.

Gevolgen onbekend
Of het wangedrag van de supporters gevolgen krijgt is nog niet bekend. "Er waren mensen van de KNVB aanwezig, ook van de veiligheidscommissie, en die hebben het allemaal zelf mee gekregen. Die gaan zeker spreken met het bestuur van Rijnsburgse Boys."

Meer clubs met zulke 'supporters'
"Helaas zijn er meer clubs die dat soort supporters hebben. Het probleem is vaak dat die niet meer welkom zijn bij die clubs, maar wel meegaan naar de uitwedstrijden. Katwijk heeft ook zo'n groep 'supporters'. We waren echt verbijsterd."

Reactie voorzitter Rijnsburgse Boys
De voorzitter van Rijnsburgse Boys wilde niets kwijt over de incidenten. "Wij gaan dit intern oplossen samen met het bestuur van AFC", zei Ad Hendriksen tegen AT5. "En daar wil ik het bij laten."

Getuigen gezocht
Voor de wedstrijd was er al een opstootje geweest op het parkeerterrein, waarbij klappen waren gevallen. De politie was daarbij gehaald, maar het is onduidelijk of dat ook al supporters van Rijnsburgse Boys waren. Ook is het onduidelijk of dat om het incident ging waar de politie getuigen van zoekt. Dat ging om een mishandeling op station Zuid. Het slachtoffer van die mishandeling werd later op het terrein van AFC nogmaals mishandeld.