Ga naar Content
Noord-Holland

Vacatures voor mbo'ers 20 procent hoger

13 februari 2018, 07.58 uur · Aangepast 13 februari 2018, 10.46 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Het aantal vacatures voor mbo'ers stijgt fors. In de periode maart tot en met augustus 2017 ontstonden ruim 248.000 vacatures op mbo-niveau. Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit onderzoek van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en de uitkeringsinstantie UWV.

De meeste mbo'ers zijn nodig in de sectoren gastvrijheid, detailhandel en zorg. Het aantal vacatures nam in alle regio's toe. De regio's Drechtsteden (+44 procent), Achterhoek (+43 procent) en Midden-Holland (+39 procent) kenden de grootste toename van het aantal mbo-vacatures. De regio’s met de kleinste toename zijn Gorinchem (+4 procent) en Flevoland (+6 procent)

"We hebben vakmensen keihard nodig. Daarom moeten we jongeren blijven enthousiasmeren voor het mbo. Bedrijfsleven, scholen, maar ook bijvoorbeeld ouders hebben daar een rol in. En ook voor volwassenen die zich verder willen ontwikkelen heeft het mbo veel te bieden", aldus Ton Heerts, voorzitter van de SBB.

Minder ww-uitkeringen
Doordat het beter gaat op de arbeidsmarkt, neemt het aantal jongeren dat een nieuwe ww-uitkering aanvraagt bij UWV met bijna een kwart af. Aan jongeren tot 27 jaar werden in 2017 ruim 61.500 nieuwe ww-uitkeringen verstrekt, een daling van 18.500 (-23 procent). De afname was het grootst in de sectoren detailhandel, gezondheidszorg, welzijn & cultuur en bouwnijverheid. De afname was het kleinst in de sector industrie, nutsbedrijven & delfstoffen.

Rob Wiltjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV: "Doordat er veel vacatures zijn, slagen steeds meer jongeren er in hun baan te behouden of van baan te wisselen. De jeugdwerkloosheid is inmiddels weer terug op het lage niveau van voor de crisis."