Ga naar Content

Vroeg naar de kroeg voor Blokhuijsen: "Hij ging te hard van start"

NOORD-SCHARWOUDE Om 07.00 uur vanochtend gingen de deuren van sportcafé De Volharding in Noord-Scharwoude al open. Niet omdat ze daar carnaval vieren, maar om hun streekgenoot Jan Blokhuijsen aan te moedigen. Hij schaatste vanochtend de 5.000 meter tijdens de Olympische Spelen in Pyeonchang.

"Het is normaal alleen voetbal, voetbal, voetbal. Ik dacht: 'Ik ga eens wat met schaatsen doen'", vertelt café-eigenaar John Kos trots aan NH Nieuws. Ongeveer 12 mensen hebben zich op de vroege zondagmorgen in zijn café verzameld om 'hun' Blokhuijsen aan te moedigen, met koffie en koek als ontbijt. 

Lees ook: Jan Blokhuijsen stelt teleur: Sven Kramer pakt goud op 5.000 meter

Van tevoren hielden de fans wel al een kleine slag om de arm. "Hij is ziek geweest", vertelt een bezoeker. Hij voorspelt daarom dat Blokhuijsen niet wint, maar wel 'bij de eerste vijf eindigt'. Helaas voor hem en de andere de fans: de Zuid-Scharwouder werd zevende. 

'Te vlug'
De 'kroeggangers' vinden dat Jan Blokhuijsen 'iets te hard van start ging'. "Het is helaas niet gelukt, jammer. Hij is te snel gestart. Helaas", aldus een teleurgestelde kijker. 

Blokhuijsen had het moeilijk en reed een tijd van 6.14,75. Sven Kramer behaalde het goud. 

Foto: Rogier Dankerlui