Ga naar Content

Westfriese paardentolk helpt bij verwerking gevoelens: "Paarden hebben alles door"

AVENHORN De Westfriese coach Tjiske Bakker gebruikt de zintuigen van haar paarden om problemen bij mensen bloot te leggen. Haar cursus 'spiegelen met paarden' wordt steeds drukker bezocht: "Wat wij niet in elkaar zien, dat zien de paarden wel."

Volgens de coach hebben paarden "alles direct door" en zijn daarom beter in het lezen van gevoelens dan mensen. Al vijf jaar geeft Tjiske de cursussen, waarbij deelnemers aan de hand van de reactie van een paard erachter komen wat hun dwars zit. 

Lees ook: Paarden gered uit brandende stal

Het paard leest de gevoelens van de deelnemer en koppelt die terug naar Tjitske. De sessies beginnen altijd met contact maken: "Het is best groot, zo'n dier. En uit het contact maken komt veel informatie. " Het liefst ziet de paardentolk dat de deelnemers daarna zelf kunnen vertellen wat het paard bij hen voelt en merkt. 

Openbaring
NH Nieuws redacteur Romy Bakker testte een workshop. "Ik ging er heel open in", vertelt ze. Toch maakte de sessie ook bij haar gevoelens los. "Je voelt je bij zo'n beest heel erg op je gemak. Dat je mag zijn wie je bent." 

Naar aanleiding van de sessies met de paarden verwijst Tjiske, indien nodig, deelnemers door naar een psycholoog.

Foto: NH Nieuws / Annabelle Zandbergen