Ga naar Content

Passagier teruggekeerde vlucht: "Ik vlieg voorlopig niet meer"

SCHIPHOL Nu het vliegtuig van United Airlines dat moest terugkeren vanwege zuurstofgebrek aan boord veilig is geland, komen er steeds meer verhalen van inzittenden naar buiten. Zo ondervonden sommigen van hen zelf ademhalingsproblemen, maar hadden anderen niets door, tot er met volle vaart werd teruggekeerd.

De vlucht begon volgens een van de inzittenden, Stephanie, al rampzalig. "Bij het inchecken lag het systeem van de hele airline plat, vervolgens hebben we nog anderhalf uur moeten wachten tot we het vliegtuig in mochten. In het vliegtuig moesten we ook nog een tijd wachten tot we opstegen."

Lees ook: Vliegtuig keert terug naar Schiphol: 15 mensen onwel door zuurstofgebrek

"Na een half uurtje voelden we ons eigenlijk gelijk al heel duizelig", gaat ze verder. "De hele rij was dizzy. Toen ik vervolgens ook nog eens een piloot uit de cockpit zag komen om een medical kit te halen, ging ik me toch wel ongerust maken."

Stewardessen niet lekker
Als Stephanie aan een stewardess vraag wat er aan de hand is, reageert die: "Weet ik ook niet." "Niet echt geruststellend", aldus Stephanie. "Maar toen kwam er een Nederlandse stewardess voorbij en die vertelde dat ze zich ook niet lekker voelde."

De bemanning besluit vervolgens net voorbij Ierland om het vliegtuig om te keren. "We zijn met volle vaart teruggevlogen", vertelt Stephanie. "Het was ook echt een harde landing op Schiphol, want de piloot wilde volgens mij zo snel mogelijk aan de grond zijn. Hierbij raakte een band lek, maar daar hebben we gelukkig niet veel van gemerkt."

'Alsof er een band om je hoofd zit'
Alle passagiers worden via een brandweertrap het vliegtuig uitgeleid. Eenmaal aan de grond worden ze gecontroleerd door ambulancepersoneel. "Alles was gelukkig oké", laat Stephanie weten. "We hebben allemaal nog wel heel veel hoofdpijn. Alsof er een band om je hoofd zit. Het ambulancepersoneel zei dat de klachten lijken op koolmonoxideklachten, maar met zekerheid konden ze dat niet zeggen."

In shock
Een andere passagier was volgens eigen zeggen 'in shock' toen er door het personeel werd omgeroepen dat bemanningsleden onwel waren geworden. "Iedereen was natuurlijk in shock", vertelt Daphne Stolzenbach. "En we moesten onze riemen omhouden, want we zouden in volle vaart teruggaan."

Een andere passagier, Kelly Rebel, vertelt over de harde landing: "We stuiterden bijna door de stoel heen. We kwamen bijna tegen de voorstoelen aan en moesten ons echt vasthouden. We mochten niet snel het vliegtuig uit, dat mochten alleen de mensen die onwel waren geworden. Wij moesten blijven zitten totdat werd omgeroepen dat er bussen klaarstaan om te vertrekken."

'Ik vlieg voorlopig niet meer'
Bij Daphne Stolzenbach heeft de hele vlucht in ieder geval een behoorlijk grote indruk achtergelaten. "Ik weet niet of ik nog kan slapen vannacht. Ik ben er wel heel erg van geschrokken moet ik heel eerlijk zeggen. Ik vlieg voorlopig even niet meer."

Foto: Privéfoto's