Ga naar Content
Noord-Holland

Stormschade aan je huis of spullen? Dit is wat je moet doen

19 januari 2018, 11.57 uur · Aangepast 19 januari 2018, 12.41 uur
Door: · Foto: ANP

NOORD-HOLLAND De schade die de storm van gisteren aan huizen en auto's heeft veroorzaakt, komt uit op zeker 90 miljoen euro. Dat is een eerste prognose van het Verbond van Verzekeraars. Maar wat moet je doen als je zelf schade hebt aan je huis, tuin of auto? Onderstaande tips helpen je misschien op weg.

Schade opnemen
Controleer in en rond je huis of er schade is. Kijk bijvoorbeeld naar de dakgoten en de bomen in je tuin. Constateer de schade, neem dan contact op met je verzekeraar. Deze stuurt dan een schade-expert langs voor een inspectie.

Maak foto's
De schade-expert stelt vervolgens het schadebedrag vast. Ben je het niet eens met het bedrag? Vraag dan om een contra-expert. Deze is gratis en kun je via je verzekeringsmaatschappij regelen. Het is altijd verstandig om foto's te maken van stormschade, zodat je bewijs hebt.

Ben ik automatisch verzekerd tegen stormschade?
Dat ligt er volgens het Verbond van Verzekeraars aan wat voor verzekering je hebt afgesloten. Een inboedelverzekering dekt de schade aan de spullen in je huis. Een opstalverzekering dekt schade aan het huis, zoals de muren en plafonds.

Lees ook: Omgevallen boom verwoest bloemenkiosk: eigenaar ontroostbaar

Heb je een all-risk dekking, dan hoef je zelf niets te betalen bij schade. Heb je een eigen risico, dan moet je dat bedrag zelf opbrengen. De rest wordt vergoed door je verzekeraar.

Bij een autoverzekering werkt het anders. Daar zijn drie categorieën voor:

  • Bij een all-risk verzekering krijg je de kosten volledig vergoed.
  • Heb je een beperkt casco verzekering dan ben je ook gedekt tegen stormschade aan je auto.
  • Als je alleen een WA-verzekering hebt, dan krijg je geen vergoeding voor stormschade. In dat geval is alleen de schade gedekt die je toebrengt aan anderen.
  • Hoe lang duurt het voordat de schade hersteld wordt?
    Heftige schades worden snel hersteld. Experts komen over het algemeen snel langs, namelijk binnen één tot twee dagen. Mocht je huis zo zijn toegetakeld, dat je thuis niet kunt slapen, dan regelen de verzekeringmaatschappijen vervangende woonruimte.