Ga naar Content

De Peiling: Tieners lezen steeds minder boeken, ouderen lezen volop

Het aantal jongeren dat regelmatig een boek leest is de afgelopen tien jaar flink gedaald. Onder 65 plussers wordt juist veel gelezen.

Nog geen 10 minuten per week
Het aantal tieners dat wekelijks minstens 10 minuten aaneengesloten leest is enorm gedaald, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). In 2006 las nog 65 procent thuis af en toe een boek. In 2016 was dat nog maar 40 procent. Ook het aantal jongvolwassenen dat leest is aan het teruglopen.

Ouderen lezen veel
Volgens het SCP lezen 65-plussers met 90 procent het meest en dat is ten opzichte van 2006 ook niet veranderd.

Liefst op papier
Opvallend is dat zowel jongeren als ouderen áls ze lezen, dat nog steeds het liefst van papier doen. De e-reader is niet in populariteit toegenomen.

Lees jij nog?
Ben jij nog een enthousiaste boekenlezer? Is het jammer dat de jeugd niet meer leest? Welk boek heeft veel indruk om je gemaakt en wat was een worsteling om doorheen te komen? We horen het allemaal graag van je!

De Peiling is de hele dag online en bij NH Nieuws op tv. Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: