Ga naar Content

De Peiling: Pestkoppen populair op de middelbare school

NOORD-HOLLAND Pesten op de middelbare school wordt beloond met populariteit. Een slachtoffer verdedigen juist niet, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Hogere positie
"Treiteraars en pesters op de middelbare school hebben een hogere positie in de groep", zegt gedragswetenschapper Loes Pouwels van de Radboud Universiteit tegen RTL Nieuws. Ze onderzocht ruim 2000 middelbare scholieren en 500 leerlingen op de basisschool. "Leerlingen pesten vaak om twee redenen: om populair te worden of om populair te blijven en de hoge positie in een groep in stand te houden."

Pesters populair
Uit het onderzoek blijkt dat 10 tot 15 procent van de leerlingen zegt slachtoffer te zijn van pesten. Volgens klasgenoten is meer dan 30 procent een pester, assistent of aanmoediger van pesten. Op de middelbare school zijn pesters populairder dan op de basisschool, en verdedigers juist minder populair. Leerlingen weten heel goed wanneer pesten het meeste zin heeft, dat is vaak als er geen volwassenen bij zijn. 'Daarom wordt pesten door volwassenen onderschat, ze zien het vaak niet', zegt Pouwels.

Antipestprogramma's
Er is veel onderzoek gedaan naar pestgedrag op basisscholen. Voor jonge treiteraars zijn ook allerlei antipestprogramma's ontwikkeld. "Deze antipestprogramma's richten zich niet op de populariteit van de pesters, wat bij middelbare scholieren juist effectief kan zijn", zegt Pouwels. De antipestprogramma's die er zijn voor middelbare scholieren, zijn vaak niet op onderzoeken gebaseerd. "Ze hebben uiteraard goede bedoelingen, maar voor de bovenbouw voor de middelbare scholieren hebben ze weinig effect."

Wat vind jij?
Hoe zou jij de populaire pestkoppen op de middelbare school aanpakken? Heb je er zelf mee te maken gehad of gebeurt het bij je kinderen of kleinkinderen? We horen graag van je!

De Peiling is de hele dag online en bij NH Nieuws op tv. Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: