Ga naar Content
Noord-Holland

Op deze gevaarlijke verkeersplekken in Noord-Holland gebeuren de meeste ongelukken

15 januari 2018, 13.10 uur · Aangepast 15 januari 2018, 19.19 uur
Door: · Foto: NH Beeldbewerking / Shutterstock / AT5

NOORD-HOLLAND Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft cijfers openbaar gemaakt over de gevaarlijkste verkeerslocaties in Nederland. Deze zogenoemde 'black spots' zijn ook te vinden in onze provincie. RTL Nieuws bracht de black spots in het hele land in kaart.

Update 18.15 uur
RTL heeft dit onderzoek inmiddels ingetrokken omdat er 'onvolkomenheden in de gehanteerde methode' zijn gevonden. Daardoor kan het aantal ongelukken niet met zekerheid worden vastgesteld. RTL kondigt een nieuw onderzoek aan, waarvoor het zal samenwerken met het bureau dat de redactie op de onvolkomenheden heeft geattendeerd.  

Lees ook: RTL trekt onderzoek naar verkeersonveilige plekken in: "Onvolkomenheid in gehanteerde methode"

Amsterdam
Amsterdam staat met kop en schouders boven de rest van de provincie. Volgens de kaart van RTL Nieuws vonden bij knooppunt de Nieuwe Meer op de A4 in de hoofdstad tussen 2014 en 2016 maar liefst 78 ongevallen plaats. Ook vielen daar dertien slachtoffers.

Als we de rest van de regio Amsterdam buiten beschouwing laten, spant in de provincie knooppunt Muiderberg echter de kroon. Daar vonden 44 ongelukken plaats.

Top 5
Hieronder volgt een top 5 van de gevaarlijkste 'black spots' in het verkeer in Noord-Holland. Ook hier laten we Amsterdam buiten beschouwing. Het aantal slachtoffers kunnen zowel doden als gewonden voorstellen:

  • Muiderberg, Knooppunt Muiderberg - 44 ongelukken, 1 slachtoffer
  • Amstelveen, N231 - 26 ongelukken, 11 slachtoffers
  • Heerhugowaard, N242 - 25 ongelukken, 3 slachtoffers
  • Zwanenburg, Rijksweg 9 - 25 ongelukken, 2 slachtoffers
  • Hoofddorp, Rijksweg A4 - 25 ongelukken, 0 slachtoffers
  • Het gaat om het aantal ongevallen en gewonden die tussen 1 januari 2014 en 31 december 2016 plaatsvonden. Een verkeerslocatie wordt bestempeld tot 'black spot' als er minimaal tien ongelukken gebeuren.

    RTL Nieuws legt uit dat het daadwerkelijk aantal ongelukken op veel locaties hoger ligt, omdat veel ongevallen niet geregistreerd worden bij de politie. Het zou hierbij vaak gaan om aanrijdingen met fietsers.