Ga naar Content

NH Peilt: Vrouwen doen minder aan het huishouden, maar mannen niet meer

Vrouwen besteden minder tijd aan het huishouden dan tien jaar geleden, maar mannen zijn niet meer gaan doen. Hoe is de taakverdeling bij jou thuis?

Een week in kaart
Uit het onderzoek, 'Een week in kaart' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat Nederlanders per week gemiddeld 21 uur druk in de weer zijn met huishoudelijke taken. Dat is drie uur per dag. De meeste tijd, zo'n 2 uur per dag, steken we in koken, opruimen, schoonmaken en de was doen. De rest gaat voor het grootste deel op aan boodschappen doen.

Mannen en vrouwen
Nog altijd besteden vrouwen veel meer tijd aan huishoudelijke taken: 9 uur per week meer dan mannen. Wel is het verschil kleiner geworden. In 2006 was het nog 11 uur. Die daling komt vooral doordat vrouwen 1 uur en 36 minuten minder tijd in het huishouden steken. Die tijd wordt vooral besteed aan betaald werk. Mannen zijn in deze periode niet meer gaan doen in huis.

Wie doet wat?
De cijfers van het SCP zijn gemiddelden. Hoe is dat bij jou thuis? Wie doet de was, hanteert de stofzuiger en roert in de pannen? We horen het graag?

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: