Ga naar Content
Noord-Holland

NH Peilt: Kabinet wil verbod op verkoop lachgas aan minderjarigen

18 december 2017, 08.45 uur · Aangepast 18 december 2017, 11.27 uur
Door: · Foto:

NOORD-HOLLAND Minister Bruno Bruins van Medische Zorg wil een verbod op de verkoop van met lachgas gevulde slagroompatronen aan minderjarigen.

Dat schrijft AD vandaag. Het Trimbos-instituut en het Bonger Instituut concluderen in een vandaag gepubliceerd rapport dat het gebruik van het populaire gas, dat via een ballon wordt geïnhaleerd, niet zonder gevaar is. 

Lees ook: 'Leeftijdsgrens bij verkoop lachgas moet omhoog'

Bij incidenteel gebruik is het vrij onschuldig, maar kunnen gebruikers last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen. Hoe vaker het gas wordt gebruikt, des te groter de kans dat het de gezondheid beïnvloed. Klachten lopen dan uiteen van concentratieproblemen tot vermoeidheid. 

Lachgas wordt vooral gebruikt tijdens het uitgaan. Iets meer dan de helft van de stappers heeft het wel eens gebruikt. Van die groep heeft bijna veertig procent het gas het afgelopen jaar nog gebruikt. Per keer worden gemiddeld het gas uit vier patronen geïnhaleerd. 

Tanks
De patronen zijn zeer eenvoudig te krijgen, ook door minderjarigen. Behalve in winkels en online worden de slagroompatronen ook aangeboden op festivals. Sommige webwinkels verhuren volledige tanks met lachgas, om ook met grote groepen te kunnen gebruiken. 

Lees ook: 'Lachgasdealer' opgepakt in Amsterdams park

De eigenaar van lachgasboer.nl, een van de grootste online dealers, denkt dat een verbod geen zoden aan de dijk zet. "De meeste klanten zijn toch 18-plus", zegt hij in de krant. "Deze maatregel slaat nergens op." 

Het Trimbos denkt daar anders over. "Bij de verkoop van alcohol is de leeftijdsgrens heel effectief gebleken. Het is aannemelijk dat dit ook voor andere middelen geldt."

Jonge gebruikers
De zorg van de onderzoekers van het Trimbos en het Bonger Instituut geldt vooral jongeren tussen de 13 en 17 jaar. "We zien onder die groep een forse toename van het aantal jonge gebruikers", zegt onderzoeker Ton Nabben. Volgens het Trimbos Instituut is het uitzonderlijk dat zulke jonge kinderen al drugs gebruiken. Zij zien dit nauwelijks bij marihuana en harddrugs. Volgens de onderzoekers is een mogelijke verklaring hiervoor dat kinderen in lachgas geen gevaar of drug zien. "Ze kunnen die  patronen gewoon overal kopen."

Wat vind jij?
Moet er een leeftijdsgrens komen voor lachgaspatronen of niet? En maak jij je zorgen om hele jonge gebruikers? We horen het graag van je!

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]