Bronzen medaille voor Oranje handbalsters op WK

17 december 2017, 18.06 uur · Aangepast 17 december 2017, 18.19 uur
Door: · Foto: ANP/ Piroschka van de Wouw

HAMBURG De Nederlandse handbalsters hebben voor de tweede opeenvolgende keer een medaille behaald op een wereldkampioenschap. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen kreeg in Duitsland brons als beloning voor de zege op Zweden in de troostfinale. Oranje won in Hamburg na een zenuwslopende wedstrijd met 24-21.

Oranje was vrijdag afgedroogd door de Noorse ploeg (32-23) en had de rustdag hard nodig om die afstraffing te verwerken en zichzelf op te peppen voor de strijd om brons. Nederland maakte snel duidelijk dat het die bronzen medaille dolgraag wilde hebben. Zweden kreeg weliswaar tien minuten het initiatief, maar daarna begon het te draaien bij Oranje en bouwde de ploeg aan een comfortabele voorsprong van 14-8 bij de rust. De dekking stond als een huis, keepster Tess Wester uit Heerhugowaard hield ballen tegen en de rechterarm van Lois Abbingh deed zijn afrondende werk met liefst vijf treffers.

Maar in de tweede helft veranderde het beeld van de wedstrijd compleet. De ploeg van Thomsen was onherkenbaar en wist gewoonweg geen raad met de agressieve aanpak van Zweden. Twintig minuten lang lukte het Nederland niet een doelpunt te maken. De Scandinavische ploeg werkte de achterstand weg en leek Oranje het brons alsnog afhandig te maken toen het 20-19 voor kwam. Juist op tijd richtte de ploeg zich op en toonde het de vechtlust waarmee dit toernooi al vaker de winst was binnengehaald. De hoofdrol was voor Estavana Polman die haar klasse toonde met haar beslissende goals.