Ajax wint Noord-Hollandse derby in Alkmaar

17 december 2017, 16.11 uur · Aangepast 17 december 2017, 17.30 uur
Door: · Foto: Pro Shots / Erik Pasman

ALKMAAR Op een spekgladde grasmat stond zondagmiddag de Noord-Hollandse derby tussen AZ en Ajax op het programma. De ploeg van John van den Brom kwam vanaf de stip op voorsprong, maar door doelpunten van Klaas-Jan Huntelaar en Lasse Schöne gingen de drie punten naar de Amsterdammers.

AZ begon met Mats Seuntjens in de basis om de inschuivende Frenkie de Jong op te vangen en Klaas-Jan Huntelaar verving bij Ajax de Deen Kasper Dolberg. Ajax-trainer Marcel Keizer moest in zijn verdediging ook flinkt sleutelen. Maximilian Wöber, Nick Viergever (beiden geblesseerd) en Joël Veltman (geschorst) waren namelijk niet beschikbaar.

De eerste kans van de wedstrijd was voor de thuisploeg. Een pass van Jonas Svensson bereikte Alireza Jahanbakhsh. De Iraniër kreeg daarna de bal niet bij Wout Weghorst door een alerte redding van doelman André Onana.

Strafschop?
Uit een vrije trap van Ziyech in de tiende minuut werd Huntelaar naar de grond getrokken in het strafschopgebied. Scheidsrechter Danny Makkelie liet doorspelen en dat leverde een enorme kans op voor Seuntjens, maar hij stond buitenspel.

Was dit geen penalty?#azAJA #AJAX pic.twitter.com/umN5bReRrO

— ajaxmuseum.NL (@ajaxmuseumNL) December 17, 2017 Steunpilaar Hatzidiakos
Pantelis Hatzidiakos hield in de 14e minuut AZ op de been. Een steekpass van Ziyech op David Neres werd op de doellijn weggekopt door de verdediger met Griekse roots. Via de scrimmage kwam de bal daarna voor de voeten van Huntelaar, maar ook hij raakte Hatzidiakos.

Het staat nog steeds 0-0 in Alkmaar...

Pantelis Hatzidiakos met een heldendaad voor AZ ?#azaja #Eredivisiehttps://t.co/9tU0bz9RTz pic.twitter.com/gYp9HTOOTX

— FOX Sports (@FOXSportsnl) December 17, 2017 Strafschop AZ
AZ kwam in de 25e minuut op voorsprong vanaf de penaltystip. De Alkmaarders kregen de strafschop omdat Deyovaisio Zeefuik de bal met de hand beroerde. Jahanbakhsh schoot de bal onhoudbaar in de hoek.

25. Jahanbakhsh schiet overtuigend raak!#azaja #coybir ? pic.twitter.com/tlupt3V153

— AZ (@AZAlkmaar) December 17, 2017 Kansen over en weer
Marco Bizot moest na een halfuur spelen gestrekt om een getoucheerde bal van Huntelaar te verwerken tot hoekschop. Het was de tweede grote kans van de Amsterdammers na de openingstreffer. Eerder kreeg ook Zeefuik van dichtbij de kans om een vrije trap van Lasse Schöne te verwerken tot doelpunt, maar de back kwam een schoenmaat te kort. Een goed uitgespeelde aanval van de Alkmaarders had beloond moeten worden door de topscorer van AZ, maar Wout Weghorst had niet gerekend op Onana.

Gelijkmaker Huntelaar
In de 43e minuut kwam Ajax op gelijke hoogte. Een risicovolle opbouw van AZ werd dodelijk afgestraft door Huntelaar. De spits ontving de bal precies op maat van de Braziliaan Neres.

VIDEOGOAL 1-1 van Klaas Jan Huntelaar!! #azAJA #AJAX #Huntelaar pic.twitter.com/pcHy0XFana

— ajaxmuseum.NL (@ajaxmuseumNL) December 17, 2017 Strafschop Ajax
Bij Ajax debuteerde in de tweede helft de Colombiaan Luis Manuel Orejula. De rechtsback werd afgelopen zomer voor 3,5 miljoen euro gekocht door de Amsterdammers. De Alkmaarse steunpilaar Hatzidiakos ging in de 50e minuut in de fout. Hij hield Huntelaar licht vast in het strafschopgebied, maar voldoende voor Makkelie om Ajax een strafschop te geven. Aanvoerder Schöne schoot de strafschop binnen.

AZ ging op jacht naar de gelijkmaker. Het leverde pas een grote kans op in de 73 minuut. Een bal van invaller Jeremy Helmer belandde voor de voeten van Jahanbakhsh, maar zijn poging werd gesmoord door Matthijs de Ligt. Namens Ajax kreeg Huntelaar een enorme kans in de 76e minuut. Met een slimmigheidje zette hij zichzelf oog-in-oog met Bizot. De spits trof echter het been van de doelman.

VIDEO l Wat een kans voor Huntelaar. Bal had erin gemoeten! #azAJA #AJAX #Huntelaar pic.twitter.com/IYHWyFS6A1

— ajaxmuseum.NL (@ajaxmuseumNL) December 17, 2017
Kansrijke slotfase, AZ met man 10
AZ probeerde het in de slotfase met een extra spits (Fred Friday voor Hatzidiakos) en koos Ajax voor ervaring (Siem de Jong voor Neres). De ruimte die AZ daardoor prijsgaf werd bijna afgestraft door Justin Kluivert. De linksbuiten zag echter dat Bizot nog net zijn hand tegen de bal kon zetten. In de 85e minuut kreeg Friday de kans op de gelijkmaker. De invaller hoefde alleen maar tegen de bal aan te lopen met zijn linker, maar probeerde het met zijn rechter. AZ moest de laatste minuten spelen met een man minder. Svensson kreeg in de 86e minuut zijn tweede gele kaart.

❌ | Fred Friday met dé kans om AZ op gelijke hoogte te schieten... #azaja #Eredivisiehttps://t.co/9tU0bz9RTz pic.twitter.com/824iRwAQd7

— FOX Sports (@FOXSportsnl) December 17, 2017 Kopbal Doelman Bizot
Diep in de blessuretijd was Bizot bijna de gelukkigste man op aarde. De doelman kwam hoger dan iedereen bij de laatste hoekschop van de wedstrijd, maar kopte de bal nipt over. Makkelie floot daarna af en zo won Ajax het Noord-Hollandse onderonsje en verkleint het gat met PSV terug naar vijf punten. AZ blijft de nummer drie met 35 punten.

Het had zo mooi kunnen zijn voor Marco Bizot... ❌#azaja #Eredivisiehttps://t.co/9tU0bz9RTz pic.twitter.com/jo6HYFjaLy

— FOX Sports (@FOXSportsnl) December 17, 2017 Opstelling AZ Alkmaar: Bizot; Svensson, Hatzidiakos (Friday/77), Wuytens, Ouwejan; Midtsjø, Til, Koopmeiners; Jahanbakhsh, Weghorst, Seuntjens (Helmer/65)