Ga naar Content

Badhoevedorpers rijden voor het laatst over oude A9: "Het dorp is weer één"

BADHOEVEDORP Jarenlang sneed de A9 Badhoevedorp doormidden, maar inmiddels is de weg omgelegd. Voor de laatste keer konden bewoners vandaag met een bus over de oude snelweg, voordat de sloop begint.

"Ja verdomd, de oude A9", zegt Frans Bemelmans zodra de bus met Badhoevedorpers de oude weg oprijdt. Inmiddels is de weg al behoorlijk veranderd in een bouwterrein. "Kun je het je voorstellen, dat we hier op reden?", stoot Frans zijn buurman aan.

Lees ook: 84-jarige Piet heeft na 60 jaar eindelijk zijn zin: De A9 is om

Al sinds de opening van de snelweg in de jaren '60 streden de bewoners om de A9 uit het dorp te halen. In april 2017 werd de weg voorgoed afgesloten en werd de nieuwe, omgelegde A9 geopend.

"Badhoevedorp weer één"
De oude snelweg wordt binnenkort gesloopt, en op deze plek wordt een heel nieuw deel van Badhoevedorp ontwikkeld. Er zullen huizen worden gebouwd, er komt een park, en het centrum zal worden uitgebreid.

Lees ook: Rijkswaterstaat voltooit omleg A9 Badhoevedorp: "Doorstroming verbetert flink"

"Het is een heel andere wereld", zegt een licht geroerde Frans Bemelmans. Een van de oud actievoerders van de groep SnelWegErmee weet het gevoel goed onder woorden te brengen: "Hier hebben we voor gestreden. Het is mooi om de ontwikkelingen nu te volgen. Badhoevedorp gaat compleet veranderen. Straks is Badhoevedorp weer één dorp."

Bekijk hieronder de special over de omlegging van de A9:

Video #163526