Ga naar Content

Heemskerkers herdenken bemanningsleden Brits oorlogsvliegtuig: "Het blijven helden"

Een Britse Lancaster met zeven bemanningsleden stortte op 16 december 1943 neer bij de Kruisberg in Heemskerk. Elk jaar herdenken de Heemskerkers de slachtoffers en vandaag waren daar voor het eerst in jaren ook weer basisschoolleerlingen bij betrokken.

Zes basisscholen in de omgeving en scouting Sint Adelbertus hebben ieder een graf van een vliegenier geadopteerd. Tijdens de herdenking spraken leerlingen over hun oorlogsheld.

Zo vertelde Cristian Huisman dat bemmaningslid G.A.W. Ray oorspronkelijk niet in dat vliegtuig zou zitten. Hij verving een tot officier gepromoveerde collega die op deze dag een nieuw officierspak liet aanmeten. Ook R. Hawkings hoorde niet bij de vaste bemanning. Hij verving een gewond geraakte vliegenier.

Helden
"Dat je invalt voor je kameraad en dat je daardoor het leven laat, het blijven helden", zegt de ontroerde Ton van Herpen tegen NH Nieuws. Hij schreef in 1985 een boekje over de gebeurtenis in het duingebied bij Heemskerk. "Iedereen wist dat de Duitsers op deze vliegtuigen jaagden, want dat was hun grootste vijand. Ik bewonder deze mensen om dat toch aan te durven."

Onderwijs
Tijdens een onderonsje met de kinderen die een herdenkingsspeech hielden, complimenteerde Van Herpen de leerlingen uit groep zeven van basisschool De Lunetten. "We moeten met z’n allen zeggen dat we dit niet meer willen", zegt hij doelend op de wereldoorlog in het algemeen. "We moeten die herinnering vasthouden en dat begint bij de scholen."

Van Herpen sluit af door zijn genoegen te uiten over de bijeenkomst. "Ik ga met een ongelooflijk tevreden gevoel naar huis. Wat ben ik blij dat de herdenking hier ook dit jaar nog plaatsvindt."