Ga naar Content
Noord-Holland

Voorlopig geen verbreding A1

15 december 2017, 17.30 uur · Aangepast 15 december 2017, 17.57 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Marielle Bakker

BUSSUM Het knelpunt op snelweg A1 tussen knooppunt Muiderberg en Eemnes zal voorlopig niet worden aangepakt. Om de bereikbaarheid van het Gooi te verbeteren, wordt eerste gekeken of het openbaar vervoer aangepakt kan worden.

De dagelijkse files op de A1 bij Naarden-Bussum zullen voorlopig niet verdwijnen. De Gooise gemeenten willen dat een verbrede snelweg verdiept wordt aangelegd en daar is voorlopig geen geld voor. Om de doorstroming te verbeteren wordt wel gedacht aan verbreding van de A27 tussen Eemnes en de A6 bij Almere. Verder moet een betere treinverbinding tussen Hilversum en Amsterdam meer forensen in de trein lokken.

Dit blijkt uit de zogeheten MIRT-studie waarbij de afgelopen jaren onderzoek is gedaan naar de bereikbaarheid van het gebied ten oosten van Amsterdam. Daarbij is ook gekeken naar het opwaarderen van de provinciale weg N201, tussen Hilversum en de A2, tot een autoweg met vier rijstroken. Hoewel daarmee de druk op de A1 verlicht zou worden is er te weinig draagvlak voor. Bovendien is ook dit een kostbare operatie.

Maatregelen om de bereikbaarheid te verbeteren beperken zich nu tot verbeteren van busverbindingen en OV-knooppunten en faciliteiten voor fietsers. Daarnaast adviseren de onderzoekers om meer werkgelegenheid naar de regio te halen. Dat voorkomt veel heen- en weer reizen.