Ga naar Content

Laren heeft de meeste startende onderneemsters: "Ze zoeken het wat dichter bij huis"

LAREN De helft van de nieuwe ondernemers in Laren, is vrouw. Daarmee is het relatief gezien de landelijke koploper, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. "Ik ben zo trots. Ik heb zoiets van: vrouwen, kom op!"

"Ik vind ondernemen heel erg leuk, overal inzetbaar zijn. Je bent allround", zegt mede-eigenaresse Ingrid Faultich van Vis Atelier. In mei dit jaar is hun onderneming geopend, een combinatie tussen een viswinkel, restaurant en kunstgalerie.

Eigenaresse Anna-Maria van Leeuwen is de zaak in haar eentje begonnen. Al snel kwamen er twee compagnons bij. Zij erkent ook dat het aantal vrouwelijke onderneemsters in de buurt stijgt: "Wellicht komt het doordat de mannen buiten Laren werken en dat de vrouw het dan wat dichter bij huis op zoekt."

Ondernemen zit de vrouwen in Laren blijkbaar in het bloed. Ook de eerste klant die wij aanspreken, blijkt al 38 jaar onderneemster te zijn en zegt tegen NH Nieuws: "Ik ben zo trots. Ik heb zoiets van: vrouwen, kom op! Ga lekker voor je zelfstandigheid en onafhankelijkheid."

Top 10
Naast Laren staan ook de gemeenten Blaricum en Gooise Meren hoog. De top 10 wordt aangevuld door Bloemendaal, Wassenaar, Renkum, Doesburg en Brielle. In Urk, Krimpen aan den IJssel en Staphorst in het aandeel vrouwelijke startende ondernemers het laagst. 

Foto: NH Nieuws / Chantal Bos