Ga naar Content

Castricummers in de ban van Mahjong: "Een spel voor intelligente mensen"

CASTRICUM Bijna elke volwassen Chinees speelt het, in Nederland is er slechts een handjevol mensen dat zich bezighoudt met Mahjong. Maar in Castricum is het Aziatische gezelschapsspel springlevend.

Dat is vooral te danken aan Cootje Koomen ("bijna 80"). Zij is de drijvende kracht achter een Castricumse Mahjong-groep waarvan de leden wekelijks bij elkaar komen. Toen zij op haar zestiende een vriendje kreeg die haar het spel leerde, was ze meteen verkocht.

Ze vertelt voor de camera van NH Nieuws: "Ik ben toen een keer om half vier 's nachts thuisgekomen. Mijn moeder zei: 'Kind, waar bleef je zo lang? Het is toch al erg laat'. Ik zei: 'We hebben het Mahjong-spel eindelijk afgespeeld. Daarom was ik zo laat thuis, haha."

Intelligente mensen
Henk Saelman (65) is een van haar vaste medespelers. Volgens hem is er niet één bepaald type dat Mahjong speelt. "Het zijn allerlei mensen." Koomen: "Nou, toch wel intelligente mensen hoor. Ik had er vorig jaar een die constant fouten maakte, maar niet tegen kritiek kon. Die is inmiddels verdwenen."

Bij de Castricumse Mahjong-groep kunnen ze nog nieuwe aanwas gebruiken. Interesse? Mail naar [email protected]

Foto: NH Nieuws / Pieter van den Akker