Ga naar Content
Noord-Holland

Hoofddorpse spinnenhobbyist wil naam zuiveren: "Ik deed niks verkeerd"

14 december 2017, 18.45 uur · Aangepast 14 december 2017, 22.54 uur
Door: · Foto: Facebook: Torben Touwslager

HOOFDDORP De Hoofddorpse spinnenhobbyist, wiens collectie exotische spinnen in oktober 2015 door de politie in beslag werd genomen, wil zijn naam zuiveren. Na een aantal rechtszaken kreeg hij zijn spinnen uiteindelijk terug. Er kleeft echter nog wel een stigma aan hem. "Dit soort dieren roepen angst op, maar ik zou mijn omgeving nooit blootstellen aan de gevaren hiervan."

Op 8 oktober 2015 werden bij een politie-inval in het huis van Torben Touwslager 49 spinnen in beslag genomen. Iemand in zijn omgeving had de hulpdiensten gealarmeerd. Onder de dieren zaten beesten zoals de giftige Vioolspin en Zwarte Weduwe. Torben was er kapot van. "Ik ben gewoon gek op dit soort dieren. Het is een passie voor me", zegt hij tegen NH Nieuws.

Lees ook: 49 levensgevaarlijke spinnen gevonden in Hoofddorps huis

Hem werd onder meer verweten dat hij onverantwoord met de dieren om zou gaan. "Ik hield de dieren in stevige plastic cups. Er werd gezegd dat ze in een terrarium gehouden moesten worden. Dat begrijp ik wel, maar in een terrarium kunnen ze juist makkelijk tussen de glasplaten door ontsnappen. Dit was juist veiliger."

Toch werd er geroepen dat er spinnen waren ontsnapt. Mensen in zijn omgeving begonnen te roddelen en werden angstig. "Er is echter nog nooit een spin ontsnapt." Hij verkocht de spinnen onder meer op Marktplaats. "Dat mag. Ook meldde ik op de site expliciet dat ik het alleen zou verkopen aan klanten boven de 21 en aan mensen die verstand hebben van de dieren."

99 procent veilig
Na meerdere rechtszaken werd volgens Torben nooit duidelijk welke overtredingen hij had gemaakt. Hij diende een bezwaar in dat recent gegrond werd verklaard, meldt hij op Facebook. De spinnen kreeg hij terug. "Als hobbyist kan ik voor 99 procent garanderen dat er niks fout gaat, maar iedereen is bang voor dat ene procent. Ik snap de angst, maar ik probeer mijn hobby zo zorgvuldig mogelijk uit te voeren. Ik deed bovendien niks verkeerd."