Ga naar Content

NH Peilt: Kinderen krijgen slechte ogen van tablet en telefoon

Oogartsen adviseren om kinderen minstens twee uur per dag buiten te laten spelen. Veelvuldig staren naar een tablet of telefoon is slecht voor hun ogen.

Bijziend
Steeds meer kinderen worden bijziend en dreigen in toekomst slechtziend of zelfs praktisch blind te worden. Daarvoor waarschuwt Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde aan het Erasmus Medisch Centrum.

Oogbeschadiging
Kinderen lopen het risico doordat ze weinig buitenspelen en de hele dag achter een telefoon, tablet of boek zitten. Door het vele dichtbij kijken kan de oogbol, die normaal rond is, op termijn ovaal worden en kunnen cellen die licht moeten opvangen achter in het oog beschadigd raken.

Niet te behandelen
'Het gebeurt niet bij ieder kind, maar als het gebeurt is het een onomkeerbaar proces', zegt de hoogleraar tegen de NOS. 'Tegen het verlies van lichtgevoelige cellen kunnen we niets meer doen. Als die cellen verdwijnen helpt ook een bril niet meer. Dan wordt je slechtziend, kun je niet meer lezen en bijvoorbeeld geen gezichten meer herkennen.'

Oogfonds bezorgd
Ook het Oogfonds maakt zich grote zorgen. 'Het is ernstig. De helft van de twintigplussers is inmiddels bijziend en dat neemt alleen maar toe als we zo doorgaan.' Het fonds is in mei vorig jaar begonnen met een campagne, die ouders moet helpen om hun kinderen van de bank af en naar buiten te krijgen. Inmiddels zijn ruim 1500 informatiepakketten aangevraagd, met name door ouders.

20-20-2 richtlijn
Om oogproblemen te voorkomen hebben oogartsen de 20-20-2-richtlijn bedacht: Hou na 20 minuten op je telefoon of tablet 20 seconde pauze waarbij je kijkt naar dingen die verder weg zijn. En ga per dag 2 uur naar buiten. Buitenlicht is belangrijk, omdat buiten in het oog de stof dopamine wordt aangemaakt, die ervoor zorgt dat het oog rond blijft en de cellen intact.

Onzichtbare epidemie
In Zuidoost-Azië speelt dit probleem al langer. Daar heeft inmiddels zo'n 90 procent van de schoolverlaters oogproblemen. 'In Nederland gaan we hard die kant op', waarschuwen de experts. Oogfonds-directeur Mulder: 'We spreken inmiddels van een onzichtbare epidemie in Nederland.'

Wat vind jij?
Hoe gaat dat bij jou thuis? Kijken de kinderen of kleinkinderen liefst de hele dag op een scherm of lukt het jou om ze twee uur buiten te laten spelen?

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: