Ga naar Content
Noord-Holland

Nieuwe duim voor patiënt RKZ Beverwijk dankzij zeldzame grote teen transplantatie

14 december 2017, 10.53 uur · Aangepast 14 december 2017, 11.53 uur
Door: · Foto: Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk

BEVERWIJK In het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk is afgelopen oktober een zeer zeldzame teen-duim transplantatie uitgevoerd. Drie handchirurgen hebben voor het eerst in dit ziekenhuis van de grote teen van een patiënt een duim gemaakt.

De patiënt verloor begin juni zijn duim bij een ongeluk op het werk en het lukten artsen niet om deze te redden. Wel wilde de man een transplantatie, omdat hij zijn duim erg miste. "Hij mist de functie van zijn duim bij het motorrijden, zijn grote hobby", vertelt plastisch- en handchirurg Robert de Wijn, die de operatie uitvoerde.

Hij laat weten dat de elf uur durende operatie bijzonder goed verliep. "De patiënt is ontzettend tevreden en nu bezig met een lang revalidatietraject." 

Zeer zeldzaam en complex
Het vervangen van een duim voor een grote teen is een zeer complexe en zeldzame operatie. "Het gaat bij de ingreep daarom niet alleen over het laten overleven van de nieuwe duim, maar ook over het aansluiten van zenuwen en pezen zodat de nieuwe duim ook functioneel is", aldus De Wijn.

Het komt ook niet vaak voor dat mensen hun grote teen willen opofferen om weer een functionerende duim te hebben. Zonder een grote teen loop je moeilijker, maar bij de patiënt is dit beperkt gebleven. De bal van zijn voet is niet beschadigd bij de operatie.