Ga naar Content

Rammen heeft geen zin bij Noord-Hollands kampioenschap poolball

DE GOORN Poolen, maar dan niet met een keu maar met je voeten en dan op een levensgrote pooltafel van zo'n zeven bij vijf meter. De sport (of het spel) is vanuit Amerika overgewaaid naar Noord-Holland. Deze winter zijn er elf voorrondes voor het Noord-Hollands kampioenschap poolball. De primeur was in De Goorn.

Organisator Eelco Groen was na het zien van filmpjes over poolen met voetballen direct verkocht. "Ik zag dat Budweiser in Amerika grote Poolball toernooien heeft georganiseerd en dat zag er gewoon top uit. Ik heb een vriend van mij toen een tafel laten bouwen. Precies dezelfde als de tafels in Amerika."

Succes
Na het West-Fries kampioenschap van vorig jaarin 2016 is nu het Noord-Hollands kampioenschap aan de gang. Op elf locaties worden voorrondes gespeeld, waarna de winnaars de finale in Hauwert op 3 maart spelen. 

Verschillende deelnemers
Op de pooltafel strijden de hele avond twee duo's tegen elkaar. Het duo dat als eerst de meeste ballen in de gaten weet te krijgen wint. De deelnemers verschillen van jong tot oud en van recreatief tot fanatiek. Balgevoel is uiteraard heel belangrijk, maar ook gevoel voor hoe je het spelletje moet spelen. "Als je denkt dat je kunt rammen, dan maak je geen enkele kans", aldus de 42-jarige ondernemer.

In ontwikkeling
Poolball is in Nederland nog vol in ontwikkeling. Groen heeft grote ambities om poolball verder uit te bouwen. "Ik verwacht en spreek de wens uit dat we volgend jaar een Nederlands kampioenschap hebben. 

Foto: NH Sport / Tijs Logchies