Ga naar Content
Noord-Holland

NH Peilt: 40.000 Nederlanders trappen in valse e-mail waarmee bankgegevens worden gestolen

13 december 2017, 10.55 uur
Door: · Foto:

In een e-mail die afkomstig lijkt van Post NL of DHL zit een link waarmee je bank- en creditcardgegevens worden gestolen. Veel mensen klikken op de link in het mailtje.

Klik hier...
In de nepmails die sinds gisteren verstuurd worden, staat dat er een pakket naar je onderweg is. 'Klik hier om uw gegevens te bevestigen'. Zodra het slachtoffer op het linkje in de mail drukt, wordt er een zip-bestand (contactgegevens%2012_2017_10_00_.zip) gedownload met zogenaamd de 'zending- en contactgegevens'. Daarin zit het bestand verstopt dat malware op de computer installeert.

40.000 klikken
Het linkje in de e-mails leidt naar verschillende www.goo.gl-webadressen. Een dienst van Google waarmee je lange webadressen kunt verkorten. Zo proberen de criminelen hun sporen te verbergen. Uit statistieken van deze webadressen die RTL Nieuws opvroeg blijkt dat alleen al gisteren meer dan 40.000 keer op de link is geklikt.

Alleen Windows
Het virus dat door het klikken op de link wordt gedownload is een variant van de al langer bekende Zeus-malware en heet Zeus Panda en infecteert alleen Windows-computers. Mensen die het linkje in de e-mail op hun Mac-computer of smartphone of tablet openen lopen geen gevaar.

Bankgegevens
Zeus Panda houdt in de gaten welke websites het slachtoffer bezoekt. Zodra je de website van een bank of een webwinkel bezoekt, stuurt de malware de logingegevens en overboekingscodes van je bank of je creditcardgegevens naar de criminelen.

Wat is jouw ervaring?
Een mailtje over een pakje dat naar je onderweg is. Grote kans dat je daar op klikt in december. Krijg jij veel van dit soort oplichtmail? We horen het graag!

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]