Ga naar Content

Woonproject Amsterdam voor snellere integratie: "Je kunt altijd appen of iemand samen wil eten"

AMSTERDAM Het woonproject Startblokken in Amsterdam Nieuw-West loopt nu al ongeveer anderhalf jaar en het gaat goed. De bewoners zijn tevreden en vinden de mix tussen Nederlandse jongeren en statushouders erg goed werken: "Ik vind het heel leuk om hier te wonen."

In totaal wonen 565 mensen op het complex dat bestaat uit appartementen en studio's. Het doel van dit project is volgens woordvoerster Mirthe van de Hee een snellere integratie van statushouders in Nederland. Op deze manier leren zij sneller de Nederlandse taal, omdat ze samenwonen met Nederlandse jongeren. "Ik heb veel contact met andere mensen", vertelt bewoner Ali Awadalla aan NH Nieuws. "Ik vind het heel leuk om hier te wonen."

Voor de Nederlandse jongeren zitten er ook voordelen aan dit woonproject: "Zij krijgen op deze manier een goede start in Amsterdam", aldus Van der Hee. "Nu kunnen ze sneller een baan vinden of sneller een andere woning. Maar het is voornamelijk de gezelligheid." 

Samen eten
Bewoonster Iris Verhulsdonk woont nu een paar maanden in dit complex. Volgens haar is die gezelligheid zeker aanwezig in het complex. "Je kan hier altijd appen of iemand samen wil eten. Maar soms niet, als je daar geen zin in hebt."

Foto: NH Nieuws