Ga naar Content
Noord-Holland

Liever schaken dan achter de PlayStation

12 december 2017, 14.59 uur · Aangepast 12 december 2017, 16.07 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) Het is al weer tien jaar een begrip in Amsterdam, de schaakschool van Mustapha El Jarmouni. Basisschoolleerlingen leren hier de kneepjes van het schaakspel, maar het is volgens El Jarmouni vooral goed voor hun denkvermogen, discipline en de prestaties op school. Bovendien leren de kinderen hier op jonge leeftijd ook omgaan met verliezen.

De schaakschool kan niet functioneren zonder de hulp van vrijwilligers, zoals de student Samuel Cohn. Hij leert de kinderen om op een andere manier naar sport te kijken. 

"Ik merk dat ze leren zich te concentreren", zegt Cohn. "Ze realiseren zich dat ze winnen omdat ze eerst hebben nagedacht." De leerlingen zelf zijn ook enthousiast. "Je wordt er slimmer van", zegt Mohamed (8). Zijn vriendje Nazareth voegt toe dat je je hersenen moet gebruiken, "in rekenen ben ik bijna heel goed." Op de vraag of ze gewoon niet liever thuis achter de PlayStation zitten, is Mohamed duidelijk: "Nee, schaken is leuker!"

Deze maand brengen we een ode aan onbekende helden. In 'Zo voor Elkaar' schenken we aandacht aan de vele vrijwilligers die in onze provincie klaarstaan voor anderen. We zien wat een kleine moeite voor de een, heel veel betekent voor de ander. En dat levert ontroerende verhalen op. 'Zo voor Elkaar' is een serie van tien afleveringen, gemaakt door NH Nieuws in samenwerking met onze mediapartner AT5 en het Oranje Fonds.