Ga naar Content
Noord-Holland

Rondvliegende drone op grote hoogte bijna in botsing met Boeing 737

12 december 2017, 13.53 uur · Aangepast 22 december 2017, 16.49 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

SCHIPHOL Een drone heeft afgelopen juni bijna een botsing met een Boeing 737 veroorzaakt. Het vliegtuig vloog op zo'n drie kilometer hoogte en was op weg naar Schiphol toen de drone onder de rechtervleugel schoot. Het incident werd onderzocht door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Het incident is er een van meerdere meldingen van bijna-botsingen die de Onderzoeksraad heeft gekregen en onderzocht. Volgens voorzitter Tjibbe Joustra ontvangt zijn raad steeds meer meldingen van vliegtuigen die bijna geraakt worden door een drone.

Geen speelgoeddrone
De piloten van de bovengenoemde Boeing 737 hadden al een tijdje de daling ingezet en naderden Schiphol. De drone vloog ter hoogte van Brielle onder de rechtervleugel door. Volgens de co-piloot ging het hier niet om een 'speelgoeddrone'. De Onderzoeksraad heeft niet kunnen achterhalen wie de drone bestuurde en zal geen onderzoek meer doen.

Lees ook: Acht gewonden na hevige turbulentie KLM-vlucht

De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt momenteel behalve de drone-meldingen nog meer incidenten, zoals het voorval waarbij een Boeing 747 van KLM in zware turbulentie terechtkwam boven China. Acht inzittenden, waaronder twee cabinepersoneelsleden, raakten daarbij gewond.

Lees ook: 'Verkeerde bouten reden verliezen rompdeel KLM-toestel'

Ook wordt er nog onderzoek gedaan naar de KLM-Boeing 777-200 die boven Osaka een paneel verloor. Uit een tussentijds rapport van de Japanse onderzoeksraad bleek al dat daarbij de verkeerde bouten werden gebruikt.

Een incident waarbij een Embraer 190 en een Boeing 737 op het platform van Schiphol bijna tegenelkaar aan botsten, wordt ook nog onderzocht.