Handbalsters na verlenging naar kwartfinale bij WK

11 december 2017, 22.16 uur · Aangepast 11 december 2017, 23.47 uur
Door: · Foto: ANP/Piroschka van de Wouw

MAGDEBURG De Nederlandse handbalsters hebben de kwartfinale bereikt van het WK in Duitsland. Daarvoor was wel een verlenging nodig tegen Japan. Na de 20-20 na de reguliere speeltijd werd het uiteindelijk 24-26 voor Nederland. In de kwartfinale treft Nederland Tsjechië, dat Roemenië uitschakelde (28-27). Die kwartfinale wordt woensdag gespeeld, ook in Magdeburg.

De wedstrijd was er een tussen twee verschillende speelstijlen. Nederland met het Europese spel en Japan snel en technisch vaardig. Japan probeerde in de eerste helft ook steeds de aanval van Nederland vroeg te ontregelen door ver van de cirkel te verdedigen.

Gelijk op
Het duel ging vrijwel de hele wedstrijd gelijk op, waarbij Nederland de meeste kansen kreeg, maar veel missers noteerde. Ook de Japanse keepster Kametani, die uitgeroepen werd door tot beste speelster van de wedstrijd, verrichtte veel reddingen. Nederlands spelmaakster, de Alkmaarse Nycke Groot, werd flink aangepakt door de Japanse verdediging en kwam slechts twee keer tot scoren. Oranje leek zes minuten voor tijd op weg naar de overwinning toen de ploeg 16-19 voorkwam, maar Japan kwam toch weer terug en er moest bij 20-20 worden verlengd.

Voorsprong in verlenging
Nederland scoorde meteen in de eerste verlenging die bij 21-23 eindigde en die twee punten voorsprong werd vastgehouden in de tweede verlenging, waarna er een klein feestje gevierd kon worden. Angela Malestein was met zeven doelpunten topscorer.

"Gesloopt"
Doelvrouw Tess Wester uit Heerhugowaard blonk uit in de verlenging. "Het was belangrijk dat we meteen twee keer scoorden en ik twee ballen stopte", zei ze. "Het was een moeizame wedstrijd, maar het belangrijkste is dat we hebben gewonnen.''

"Het was erg zwaar, ik ben helemaal gesloopt", zei Yvette Broch na de wedstrijd. "We misten veel te veel kansen", vond Estavana Polman. "Laat die Tsjechen nu maar komen."