Ga naar Content
Noord-Holland

Winters begin van de werkweek: dit moet je weten voordat je de deur uitgaat

11 december 2017, 07.33 uur · Aangepast 11 december 2017, 07.57 uur
Door: · Foto: Onderweg in de sneeuw

NOORD-HOLLAND Het winterse weer van gister zorgde in Noord-Holland voor overlast en sneeuwpret. Vandaag is niet veel anders, al worden er dan veel meer mensen op hun werk verwacht dan op gisteren. NH Nieuws blikt vooruit op een nieuwe winterse dag.

Weer
Vannacht bleef het vrijwel overal droog. Vandaag trekken er opnieuw sneeuwbuien over de provincie. Vanaf 12.00 uur verwacht het KNMI weer flinke sneeuwval. Daarom heeft voor de middag code oranje afgegeven.

Lees ook: Overzicht: een zondag vol sneeuwpret en -overlast in Noord-Holland

Hoewel het nieuwe sneeuwfront dus pas in de loop van de middag Noord-Holland bereikt, moet het verkeer ook vanochtend de rijstijl aanpassen. Niet alleen omdat natte weggedeelten kunnen bevriezen, maar ook omdat niet op alle wegen de resten van de gister gevallen sneeuw zijn gesmolten of opgeruimd.  

De kans is groot dat het nog sneeuwt als het gros van de automobilisten vanmiddag in de auto stapt om naar huis te rijden. De avondspits belooft daarom zeer druk te worden, waarschuwde Rijkswaterstaat gisteren al. Wie zich dat kan veroorloven, doet er goed aan om een dag thuis te werken, adviseerde de dienst al eerder. 

Met de trein
De NS rijdt maandag de hele dag volgens een aangepaste dienstregeling. Dat betekent dat er minder treinen zullen rijden dan gebruikelijk. Daarmee hoopt de vervoerder te voorkomen dat verstoringen of vertragingen doorwerken in de rest van de dienstregeling.

Vooral in de avondspits verwacht de vervoerder ernstige hinder. Reizigers moeten rekening houden met overvolle treinen en meer overstaps dan ze gewend zijn. Omdat gisteren de nieuwe dienstregeling is ingegaan, moeten reizigers bovendien rekening houden met gewijzigde vertrektijden.  

In de lucht
Door de winterse omstandigheden op Schiphol kunnen er op de luchthaven minder vliegtuigen landen en opstijgen. KLM heeft daarom voor vandaag al tientallen retourvluchten geschrapt. Het gaat vooral om vluchten met bestemmingen in Europa waarvan het vertrek na 15.30 uur staat gepland.

Ook reizigers die vliegen met andere maatschappijen doen er goed aan te controleren of hun vlucht wel vertrekt. Rekening houden met vertraging is sowieso geen overbodige luxe.