Ajax de sterkste in een echte vechtwedstrijd tegen PSV

10 december 2017, 19.48 uur · Aangepast 10 december 2017, 20.34 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe

AMSTERDAM Terwijl het buiten de Johan Cruijff ArenA koud en glad was, liepen in de ArenA de gemoederen af en toe hoog op in het duel van Ajax tegen PSV. Heethoofden van beide partijen lagen vooral in de eerste helft geregeld met elkaar in de clinch. Ajax domineerde op het middenveld en legde daar de basis voor de winst. In de intense wedstrijd benutte Ajax de kansen in de tweede helft beter en won met 3-0. De doelpunten kwamen op naam van David Neres, Lasse Schöne en Donny van de Beek. Ajax heeft door de winst het verschil met PSV teruggebracht tot zeven punten, waardoor de spanning toch weer een beetje terug is.

PSV beperkte zich in de ArenA voornamelijk tot verdedigen en Ajax viel aan zoals trainer Marcel Keizer dat wilde zien. De Eindhovenaren werden snel vastgezet door Ajax en ze hadden de pech dat ze al na negen minuten voor het eerst moesten wisselen omdat Jurgen Locadia met een hamstringblessure uitviel. De tactiek waarbij Frenkie de Jong van achteruit het spel opzette werkte goed en De Jong werd terecht tot Man of the Match uitgeroepen.

Veel opstootjes
De belangen waren groot in het duel en dat was te merken. De wedstrijd kende vele opstootjes, zoals na onderstaande overtreding waarvoor Lasse Schöne zijn vijfde gele kaart kreeg en de volgende wedstrijd dus zal missen.

— FOX Sports (@FOXSportsnl) December 10, 2017

Vrij worstelen
Er waren veel provocaties en af en toe was het meer vrij worstelen, zoals tussen Joël Veltman en Hirving Lozano.

? | Waar twee spelers vechten om één bal, gaat David Neres ermee heen.#ajapsvhttps://t.co/CI6gPcDKsI pic.twitter.com/EGSWpZHJ0W

De grootste kans was in de eerste helft na een minuut of veertig voor Kasper Dolberg die een voorzet over het doel kopte. Ajax was met 70 procent het meest in balbezit, maar echte grote kansen leverde dat nauwelijks op.

Tweede helft
Die kansen kwamen er wel na de rust. Na tien minuten had Matthijs de Ligt de 1-0 binnen kunnen koppen uit een voorzet van Justin Kluivert, maar zijn bal ging nog over. Die 1-0 kwam er dan toch na een uur spelen. David Neres kreeg een afgeslagen hoekschop ruim buiten de zestienmeter voor zijn voeten en schoot de bal mooi in de hoek.

David Neres opens the score for Ajax!#AJAPSV pic.twitter.com/hTfwf4h9Wz

— AjaxDaily (@ajaxdailydotcom) December 10, 2017

2-0 Schöne
Vier minuten later was het Lasse Schöne die een man uitspeelde en ook met een afstandsschot keeper Zoet passeerde voor de 2-0.

Prachtig!!!! 2-0 #ajapsv pic.twitter.com/CDZqIOxT51

— Fouad Sidali (@FouadSidali) December 10, 2017

3-0 Van de Beek
Ajax bleef aanvallen en Donny van de Beek maakte er in de 72e minuut 3-0 van via de paal, na een mooi passje van David Neres.

RT @ajaxdailydotcom: Maradonny for the 3-0! #AJAPSV pic.twitter.com/bb6em4ITQc

— Ajax Life (@ajaxlife) December 10, 2017

PSV kreeg nog een paar kansjes. Zo kwam Luuk de Jong alleen voor de keeper te staan, maar hij kopte recht op Onana af. In de slotminuten spatte een vrije trap van Marco van Ginkel nog via de lat over de achterlijn. De zege kwam voor Ajax niet meer in gevaar.

Ajax heeft door de winst het verschil met PSV teruggebracht tot zeven punten en blijft op de derde plek staan met 32 punten uit 15 wedstrijd. AZ staat nog tussen koploper PSV (14-39) met 34 punten.

Opstelling Ajax: Onana; Veltman (Zeefuik/81), De Ligt, F. de Jong, Wöber, Van de Beek, Schöne, Ziyech; Neres (S.de Jong/87), Dolberg (Huntelaar/77), Kluivert.

Opstelling PSV: Zoet; Arias, Luckassen (Ramselaar/74), Isimat, Schwaab, Brenet; v.Ginkel, Pereiro, Hendrix; Lozano, Locadia (L. de Jong/12)