Ga naar Content

Alkmaarse José naar India voor stamceltransplantatie

ALKMAAR José Leek uit Alkmaar en haar man Tim beginnen morgen aan een spannende reis. Ze gaan dan naar Indiase hoofdstad New Delhi, waar MS-patiënte José een stamceltransplantatie zal ondergaan.

De crowdfundingactie die zij is begonnen leverde nog niet de helft op van de prijs van de transplantatie, die 50.000 euro bedraagt. Maar José wil niet langer wachten en trekt zelf de portemonnee. De stamcel-operatie wordt in Nederlandse ziekenhuizen niet uitgevoerd. "Ik krijg hier alleen medicatie. Maar die helpt me niet."

De spierziekte MS houdt José in een wurggreep. Ze kan steeds minder, terwijl ze zo graag schildert en zwemt. En ze zou ook graag weer gaan werken. Ze was liever iets dichter bij huis gebleven, maar in Europa liggen de kosten van de transplantatie een stuk hoger. "Wat niet wil zeggen dat de medische zorg er beter is. Ik word in India behandeld in één van de beste ziekenhuizen ter wereld. Ik heb er alle vertrouwen in."

José zal door de operatie niet genezen van de slopende spierziekte. Wel zal de transplantatie de progressie van de ziekte een halt toeroepen.

Foto: NH Nieuws