AZ in de tweede helft swingend voorbij Heracles

9 december 2017, 22.47 uur · Aangepast 10 december 2017, 00.28 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Martijn Buskermolen

ALKMAAR AZ was tegen Heracles absoluut de beter ploeg, maar de Alkmaarders verzuimden lang om dat overwicht om te zetten in doelpunten. Het werd uiteindelijk 5-0, maar die doelpunten vielen pas in de tweede helft. Keeper Castro opende de score met een eigen doelpunt, vervolgens zorgden Til, Jahanbakhsh, Weghorst en Svensson voor de 5-0 eindstand.

AZ was veruit de betere ploeg in het eerste kwartier van de wedstrijd, maar verzuimde dat overwicht te verzilveren. Daarna begon Heracles iets beter te spelen. Het meest opmerkelijke moment van de eerste helft was misschien wel de overtreding van invaller en debutant Roland Baas op Guus Til. Terwijl de bal al lang weg was trapte hij Til keihard op de enkel. Hij kreeg er geel voor, maar dat had rood moeten zijn.

— FOX Sports (@FOXSportsnl) December 9, 2017

Heracles mocht dus nog met elf spelers aan de tweede helft beginnen, waar het er tien hadden moeten zijn. De Alkmaarders zetten meteen weer een omsingeling in van het doel van Heracles. AZ claimde een penalty toen Guus Til na twee pirouettes ten val kwam. De scheidsrechter zag er niets in.

Tien minuten na de rust werd het dan toch 1-0 voor AZ. Een voorzet van Alireza Jahanbakhsh werd door keeper Bram Castro in zijn eigen doel geslagen.

GOOOOOAAAAAAALLLL!!!! ⚽️ AZ komt op voorsprong door de lage voorzet van Jahanbakhsh die met geluk via Castro in de goal gaat. #azher 1-0 pic.twitter.com/j1MqBzjN6n

— OnsAZ (@OnsAZAlkmaar) December 9, 2017

Zo'n twintig minuten na de rust leek Guus Til de 2-0 te scoren, maar de scheidsrechter had net daarvoor gefloten voor hands van een Heracliet. Jahanbakhsh en Til kregen kort daarna grote kansen op de 2-0, maar keeper Castro greep nu wel goed in. Met nog ruim een kwartier te spelen kwam AZ dan toch eindelijk op 2-0. Keeper Castro dook over een schot van Guus Til heen dat van richting werd veranderd, waardoor de bal het doel in rolde.

Tien minuten voor tijd maakte Alireza Jahanbakhsh er 3-0 van.

GOOOOAAAAALLLL!!!!!! ⚽️⚽️⚽️ En dat is 3! Jahanbakhsh scoort de 3-0 en zo werkt AZ aan het doelsaldo. #azher 3-0 pic.twitter.com/PWUQ18eVaI

Vijf minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd pikt ook Wout Weghorst zijn doelpuntje mee. Met een diagonaal schot maakte hij er 4-0 van. Koopmeiners leverde nog een poeier af die van de paal afspatte, voordat Jonas Svensson, de verdediger die nooit scoort, de eindstand op 5-0 bepaalde.

AZ blijft door de winst op de tweede plek staan met 34 punten uit 15 duels. Dinsdag moeten de Alkmaarders alweer aan de bak. Dan gaat de ploeg op bezoek bij PEC Zwolle.

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Van Rhijn, Hatzidiakos, Ouwejan; Midtsjø, Til (Bel Hassani/83), Koopmeiners; Jahanbakhsh (Helmer/83), Weghorst, Van Overeem (Seuntjens/71).

Opstelling Heracles: Castro; Breukers, Wuytens, V.d.Buijs (Baas/34), Duarte (v.d.Berg/63); Pelupessy, Niemeijer, Monteiro; Kuwas, Gladon, Peterson