Ga naar Content
Noord-Holland

KNMI geeft code oranje af: KLM annuleert uit voorzorg 188 vluchten

9 december 2017, 19.05 uur · Aangepast 10 december 2017, 01.20 uur
Door: · Foto: KLM

SCHIPHOL Het KNMI heeft code oranje afgegeven vanwege flinke sneeuwval morgenochtend. Passagiers die via Schiphol met het vliegtuig gaan, mogen zich daarom gaan voorbereiden op ellende: het winterse weer zorgt voor veel annuleringen. De KLM heeft voor morgen 188 vluchten binnen Europa geschrapt. Ook rijden er minder treinen en moeten weggebruikers rekening houden met gladheid.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Uit de weersverwachting voor Schiphol valt op te maken dat er morgen sprake is van weinig zicht en (natte) sneeuw. Vooral tussen 9.00 en 16.00 wordt het zicht minimaal en valt er veel sneeuw. Later in de middag gaat het regenen en nog eens flink waaien ook.

Lees ook: Noord-Holland wordt morgen wakker met een dikke laag sneeuw

De-icen
KLM heeft 94 heen- en 94 terugvluchten geannuleerd, bevestigt de luchtvaartmaatschappij tegenover NH Nieuws. Reizigers die morgen wel het vliegtuig in stappen of naar Schiphol vliegen moeten rekening houden met vertragingen. Ook zullen veel vliegtuigen voordat ze mogen opstijgen eerst gede-iced moeten worden. De toestellen worden bij zo'n proces ijsvrij gemaakt.

Naast KLM hebben ook EasyJet en British Airlines vluchten van en naar Schiphol geannuleerd.

Code oranje
Het KNMI heeft voor morgenochtend code oranje afgegeven voor het hele land, met uitzondering van de Waddeneilanden en Zeeland. Op veel plekken kan het langdurig sneeuwen. Hierdoor vormt zich een laag sneeuw van 5-10 centimeter en lokaal zelfs van 10-15 centimeter. Door bevriezing van weggedeeltes kan het ook erg glad worden op de wegen.

Minder treinen
Daarbovenop laat de NS weten dat er ook op een aantal trajecten in het hele land minder treinen zullen rijden. Reizigers moeten rekening houden met langere reistijden en vollere treinen. De NS adviseert reizigers de reisplanner te raadplegen voordat ze vertrekken.