Ga naar Content
Noord-Holland

'Detentieruimte Schiphol veranderd in Little Havana'

9 december 2017, 12.19 uur · Aangepast 22 december 2017, 16.49 uur
Door: · Foto: ANP/ Koen van Weel

SCHIPHOL Er komen de laatste tijd opvallend veel Cubanen aan op Schiphol om asiel aan te vragen. Dat meldt het Noordhollands Dagblad. Het gaat volgens de krant om LHBT'ers (lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders).

"De detentieruimte op Schiphol is inmiddels verworden tot Little Havana", zegt advocaat Thomas Thissen tegen de krant. Hij staat een aantal van de vluchtelingen bij. Ze zijn gevlucht uit hun thuisland vanwege de steeds moeilijkere omstandigheden rondom hun geaardheid.

De stijging van het aantal Cubanen dat zich meldt, is opvallend. Tot en met oktober dit jaar vroegen er al 78 Cubanen asiel in Nederland, blijkt uit rapporten van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Vorig jaar waren dat er 23, het jaar ervoor zelfs maar negen. 

Een andere mogelijke oorzaak voor de stijging van het aantal Cubaanse asielaanvragers is volgens het NHD orkaan Irma, de tropische cycloon die deze zomer een ravage aanrichtte in Latijns-Amerika. Ook ligt Schiphol op de vliegroute als tussenstop voor Rusland. De Cubanen zouden in eerste instantie naar Rusland (net als Cuba communistisch) willen vluchten, maar in Nederland blijven hangen.