Ga naar Content
Noord-Holland

Statushouders in Hollands Kroon meteen aan de slag: "Ze willen niet thuis zitten"

4 december 2017, 18.20 uur · Aangepast 4 december 2017, 21.04 uur
Door: · Foto:

SCHAGEN De gemeente Hollands Kroon heeft een voor Nederland uniek project lopen. Normaal gesproken worden statushouders pas na hun inburgeringscursus, die wel twee jaar kan duren, richting werk begeleid. In Hollands Kroon gaan ze meteen aan de slag.

Op dit moment wordt een proef gedaan met 15 statushouders. Fayez Hasson (31) is één van hen. Hij kwam 17 maanden geleden naar Nederland vanuit Syrië. Inmiddels woont hij in Middenmeer. "Thuis zitten is niks", vertelt hij. Twee dagen in de week wordt hij opgehaald om te helpen bij het groenonderhoud in de gemeente.

Geen betaald werk
Zolang je niet bent ingeburgerd, mag je geen betaald werk doen in Nederland. "Dit is meer werkervaring opdoen", zegt wethouder Mary van Gent. "Ze leren wat werkgevers van je verwachten. Hoe je afspraken moet maken. Ik ben nog geen gemeente of bestuurder tegen gekomen waar ze dit ook doen." Het lijkt er op dat Hollands Kroon een unieke aanpak heeft in ons land.

Landbouw
Fayez Hasson heeft in Syrië een opleiding in de landbouw gedaan. Groenonderhoud is hem niet vreemd. "Ik ben blij dat ik wat kan doen", zegt hij lachend. Naast de twee dagen werken, gaat hij nog drie dagen naar school. Ook om Nederlands te leren. Maar dat wordt hem via Noorderkwartier in Schagen, de instelling die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt, ook bijgebracht. "De 15 cursisten in de pilot worden verspreid en gaan met andere mensen op pad", vertelt Geert van Heijster van Noorderkwartier. "Ze worden zo wel gedwongen, om het zo maar te noemen, om Nederlands te spreken."

"Die mensen willen helemaal niet thuis zitten. Die willen aan de slag", zegt wethouder Van Gent. En het mes snijdt aan twee kanten. "Wij wonen in een krimpregio. Over een paar jaar hebben we echt mensen tekort in de tuinbouw, in de techniek. We hebben die mensen straks hard nodig."

De proef loopt tot mei volgend jaar. Als het een succes is, wordt het uitgebreid, misschien ook bij andere gemeentes in de Noordkop.