Ga naar Content
Sport

Hoe is het met... Miel Rozendaal

4 december 2017, 17.10 uur · Aangepast 4 december 2017, 17.31 uur
Door: · Foto: ANP/Robert Vos

AMSTERDAM In de rubriek 'Hoe is het met...' gaan we op zoek naar bekende sporters uit het verleden. Deze week oud-marathonschaatser Miel Rozendaal. "Ik heb geen behoefte meer om 200 kilometer te schaatsen. Een jaar of drie geleden heb ik ook mijn lidmaatschap van de vereniging Elfstedentocht opgezegd."

Miel Rozendaal had al een eigen sportkledingmerk toen hij nog zijn rondjes reed in het marathonpeloton. "Ik zit nog steeds in de sportkleding en sinds deze zomer ben ik ook eigenaar van de sportwinkel bij ijsbaan de Meent in Alkmaar."

Marathons rijdt de 46-jarige Rozendaal al lang niet meer, maar hij is nog wel steeds lid van schaatsclub Warmenhuizen. "Ik heb een tijdje in Amsterdam gewoond, maar ook toen vond ik het toch leuk om met oude bekenden op de baan in Alkmaar rondjes te schaatsen. En inmiddels woon ik ook weer in Alkmaar."

Geen olympische sport
De marathonschaatsers zijn minder bekend dan de langsbaanschaatsers en daar heeft Miel Rozendaal wel een verklaring voor. "Het is geen olympische sport en daardoor sta je altijd in de schaduw van de langebaanschaatsers. Wil je als marathonschaatser bekend worden dan is er maar één wedstrijd die je moet winnen, of waar je tweede moet worden, en dat is de Elfstedentocht. Ik ben geen lid meer, dat heb ik een jaar of drie geleden opgezegd. Komt de tocht er weer een keer dan ga ik desnoods langs de kant kijken of geef ik er een andere invullig aan."

"200 kilometer is lang"
"Tweehonderd kilometer vond ik altijd al lang. Ik heb een paar keer een goede presatatie kunnen leveren op die afstand, maar heel vaak kwam ik ook behoorlijk kapot over de finish. Als er nu natuurijs ligt heb ik het druk genoeg met mijn schaatswinkel. Van oktober tot en met maart zijn we 80 uur in de week open. Die hoef ik niet allemaal zelf aanwezig te zijn, maar ik maak toch wel veel uren en dan heb ik in de zomer weer meer vrije tijd."

Grootste successen
De jaren van de grote successen lagen voor Miel Rozendaal eind jaren 90, en de eerste jaren van het huidige millenium. "Het leukste is eigenlijk de weg naar de successen toe, als je nog progressie maakt. In 2002 had ik een goed jaar met de overwinning van de cup (marathoncup, red.) en winst op de Weissensee. Daarna was het ook wel weer leuk. We zijn toen een ploeg begonnen, in eerste instantie zonder sponsor, met onder andere KC Boutiette, Bert Jan van der Veen, Jillert Anema en Pascal Vergeer en dat had ook wel wat die tijd. Ik kijk er met veel plezier op terug.

Sinterklaas
Het zijn momenteel drukke tijden voor Rozendaal in zijn winkel met Sinterklaas voor de deur. "We verkopen nu veel kleding, schaatsbeschermers, veel accessoires voor cadeautjes. Maar ook schaatsen in het lagere segment verkopen we veel. Je hebt ze van 1200 euro, maar ook van 100 euro en voor kinderen voor 70 euro. En voor ijshockey, van die hoezen met wieltjes eronder, verkopen we ook goed." Kortom het gaat goed met Miel Rozendaal.

Misschien vind je dit ook leuk:
Hoe is het met... Peter Wijker,
oud-AZ en oud-Volendamspeler 
Hoe is het met... Barbara de Loor, oud schaatsster
Hoe is het met... Christijn Groeneveld, oud schaatser
Hoe is het met... Patrick Beljaards, voormalig werper van Kinheim
Hoe is het met... Maurice Buys, oud-speler van FC Volendam
Hoe is het met... Edith van Dijk, openwaterzwemster
Hoe is het met... Ron Berteling, ijshockeylegende