Ga naar Content
Noord-Holland

NH Peilt: Beperkte sterkte gemeentewiet?

4 december 2017, 10.57 uur
Door: · Foto:

Gemeenten die staatswiet willen telen, pleiten voor een beperkte sterkte voor die cannabis. Critici vrezen dat gebruikers dan alsnog in het illegale circuit sterke wiet gaan kopen.

Experiment
Het kabinet komt naar verwachting in de lente met wetgeving dat een experiment met het gedoogd telen van wiet voor recreatief gebruik in zes tot tien gemeenten toestaat. Zeker twintig gemeenten hebben zich aangemeld, waaronder de gemeente Haarlem.

Beperkte sterkte
Utrecht, Breda, Terneuzen, Hengelo en Wageningen zeggen tegen het Algemeen Dagblad dat de sterkte van gemeentewiet beperkt moet worden. Ze willen voorkomen dat een gebruiker door te sterke wiet van de gemeente een psychose krijgt. Nederwiet die nu in het illegale circuit wordt geteeld, kenmerkt zich door een zeer hoog THC-gehalte. Er zijn aanwijzingen dat deze sterke wiet bij gebruikers soms tot psychoses leiden.

Kroeg zonder jenever
Haarlemse coffeeshophouders reageren verbaasd op de plannen om de sterkte van gemeentewiet te beperken. 'Dat is alsof je een kroeg opent waar je alleen bier mag verkopen maar geen jenever', zegt Nol van Schaik van coffeeshop Willy Wortel.

Meer roken
Wilco Sijm, van THC (Team Haarlemse Coffeeshophouders) is ook tegen beperkte sterkte van gemeentewiet. 'Dan gaan mensen meer roken, en roken is slecht voor je. Met sterke wiet heb je genoeg aan één jointje. Met minder sterke wiet rook je er drie.'

Wat vind jij?
Moet gemeentewiet net zo sterk zijn als wat er elders te krijgen is of hebben bezorgde gemeenten gelijk en zou het goed zijn om de sterkte van de gemeentewiet te beperken?

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]