Ajax komt niet langs fysiek FC Twente

2 december 2017, 20.19 uur · Aangepast 2 december 2017, 22.39 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Erwin Spek

ENSCHEDE Voor de neutrale toeschouwer was het duel van Ajax tegen FC Twente een mooie pot, maar bij de Amsterdammers zullen ze daar anders over denken. Ajax liep een week voor het treffen met PSV puntenverlies op. Na de 0-2 ruststand werd het 3-3 in de Grolsch Veste in Enschede. In een bij vlagen harde wedstrijd scoorde Lasse Schöne twee keer uit een vrije trap en de derde goal van Ajax kwam op naam van Justin Kluivert.

Ajax startte in de opstelling waarme de ploeg in de tweede helft tegen Roda JC succesvol was. Met drie verdedigers, vier middenvelders en drie aanvallers. Marcel Keizer moest ook wel, want de eerste drie spelers die in aanmerking komen voor de linksbackpositie - Sinkgraven, Viergever en Dijks - zijn geblesseerd.

FC Twente begon agressief aan het duel en joeg Ajax in het eerste kwartier op. Daarna kregen de Amsterdammers meer grip op het spel van Twente. Zowel de Tukkers, via Michael Liendl, als Ajax met David Neres, kregen levensgrote kansen, maar scoorden niet.

Lasse Schöne
Het was Lasse Schöne die Ajax met twee prachtige vrije trappen op 0-2 zette. De eerste in de verre hoek voor de 0-1.

— Jacques Happe (@JacquesHappe) December 2, 2017

En daarna de 0-2 in de andere hoek.

⚽0-2 Lasse Schöne #tweaja pic.twitter.com/jlpGdYmUj2

— Ajaxface (@ajaxface) December 2, 2017

Geen penalty Twente
Twente claimde op slag van rust een penalty toen Joël Veltman de bal wegwerkte na grabbelen van André Onana. Meteen daarna moest Maximilian Wöber ook nog een keer de bal van de lijn halen. Wöber werd in de rust gewisseld en zijn vervanger Zeefuik had het moeilijk in de tweede helft. André Onana had ook zijn dag niet, haalde af en toe rare capriolen uit en leek in niets op de goede keeper van het vorige seizoen.

Drie minuten na de rust bracht Stefan Thesker de spanning terug met een kopbal uit een hoekschop: 1-2. En terwijl het ondertussen begon te sneeuwen maakte diezelfde Thesker er in de 63e minuut 2-2 van met een prachtige volley.

VIDEOGOAL l 2-2 van FC Twente. Zat er trouwens goed in.#tweAJA #AJAX pic.twitter.com/vJ7utJ38XY

— ajaxmuseum.NL (@ajaxmuseumNL) December 2, 2017

Met nog een kwartier te gaan pakte keeper Jorn Brondeel de derde vrije trap Schöne wel. Even later was het Justin Kluivert die Ajax opnieuw op voorsprong zette: 2-3.

Boere maakt gelijk
Maar nog was het niet gedaan. Twee minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd kopte Boere uit een vrije trap de 3-3 achter keeper Onana.

Ajax staat na dit duel nog op de tweede plek met 29 punten uit 14 duels op zeven punten van PSV, maar de Eindhovenaren moeten morgen nog spelen tegen Sparta. AZ kan de Amsterdammers morgen ook voorbij als ze de uitwedstrijd bij VVV in Venlo winnen.

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, de Ligt, Wöber (Zeefuik/46); v.d.Beek, Schöne, F. de Jong, Ziyech, Neres, Dolberg (S.de Jong/81), Kluivert.

Opstelling FC Twente: Brondeel; Ter Avest, Bijen, Hooiveld, Thesker, Cuevas; Holla (v.d.Lely/74), Jensen, Liendl; Boere (Kvasina 90+2), Assaidi (Slagveer/80)