Ga naar Content

Svensson: "Als ik mag kiezen, dan geef ik liever een assist"

ZAANSTAD "Het gaat goed." Jonas Svensson spreekt al een aardig woordje Nederlands. De rechtsback voetbalt sinds begin van dit jaar voor AZ. Elke week volgt hij Nederlandse les en dat werpt z'n vruchten af. "Ik praat nog niet zo goed, maar versta alles."

Communicatie is van groot belang in het veld. Vandaar dat Svensson de Nederlandse taal graag wil leren. "Als ik iemand de bal in speel en hij heeft de ruimte om te draaien, dan zeg ik: 'draai'. De woorden 'links' en 'rechts' gaan nog niet automatisch, maar ik probeer het wel. Al communiceer ik in het veld het meest met Alireza Jahanbakhsh. Het voelt dan een beetje raar om Nederlands met hem te praten."

Binnendoor of buitenom
Met de Iraanse rechtsbuiten spreekt Svensson vooral in het Engels. De twee voetballers aan de rechterkant vormen een prima duo. "Ik vind het belangrijk om een goede band te hebben met de speler die voor mij staat. We hebben elkaar namelijk nodig in het veld." Svensson gaat zowel binnendoor als buitenom bij Jahanbakhsh. "Normaal gesproken gaat een back aan de buitenkant om de buitenspeler heen. Ik kan ook binnendoor en dat is moeilijk te verdedigen."

"Liever een assist"
Vanaf dag één is de Noorse verdediger niet meer weg te denken uit de Alkmaarse basis. Verdedigend staat hij z'n mannetje en ook aanvallend valt hij op met voorzetten en steekballetjes. "Als ik mag kiezen, dan geef ik liever een assist." Tot nu toe gaf Svensson één pass waaruit een doelpunt kwam. Dat was in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen, toen Guus Til zijn voorzet bij de tweede paal binnenliep.

Zondagmiddag speelt Svensson met AZ in Venlo tegen VVV. Dit duel is live te volgen via de site van NH. VVV Venlo - AZ begint om 12.30 uur.

Foto: