Ga naar Content

Tachtig jaar Prins Hendrik Stichting in Egmond: "Alsof je de haven binnenvaart"

EGMOND AAN ZEE Het huidige pand van de Prins Hendrik Stichting in Egmond aan Zee bestaat tachtig jaar. Het zorgcentrum had tot de zeventiger jaren alleen plek voor bejaarden met een maritiem verleden. Nog steeds ademt het gebouw en alles binnen één ding: de zee.

Het statige witte pand van de Prins Hendrik Stichting (PHS) aan de Voorstraat in het kustdorp is niet te missen. 'Tehuis voor oud-zeelieden', zo staat er op de toegangspoort. Vroeger werden er alleen zeelieden en hun weduwen opgevangen. Sinds de jaren zeventig worden ook ouderen toegelaten zonder maritieme achtergrond.

Prins Hendrik
Prins Hendrik, de broer van koning Willem III, is de naamgever en eerste beschermheer van het tehuis. Hendrik diende lange tijd bij de marine. De prins was begaan met het lot van zijn oude en behoeftige collega's en gaf in 1871 de stichting zijn naam. Het pand dat er nu staat, een rijksmonument, stamt uit 1937 en is de 'derde versie' van de PHS.

Margareth Edel uit Wimmenum kent het gebouw en alles wat er in staat op haar duimpje. Ze runt samen met andere vrijwilligers het Museum Prins Hendrik de Zeevaarder, dat een plek heeft op de eerste verdieping van het gebouw. "Het pand is geheel gebouwd in stijl van de jaren dertig: veel glas, ijzer en beton. En als je hier aan komt is het net alsof je de haven binnen vaart. Je komt thuis. Het meest bijzondere zijn wel de glas-in-lood ramen, die vertellen het verhaal van een zeeman van wieg tot graf."

Alles is bewaard
Zeven jaar geleden zijn de vrijwilligers van het museum gevraagd de historie van de 'Stichting' uit te pluizen. In de kelders bleek dat bijna alles van vroeger is bewaard. Margareth: "Alle jaarverslagen, foto's, originele telegrammen uit de Tweede Wereldoorlog. Alles is bewaard. Ook vonden we zomaar tussen een stapel papieren de officiële oprichtingsakte uit 1874."

Het museum, beter gezegd het hele verzorgingshuis, staat vol met scheepsmodellen. Ook hangen de gangen vol met maritieme schilderijen. Bewoners genieten er van en komen ook graag in het scheepvaartmuseum kijken. Bewoner Ernst Maas: "Ik kom hier graag, het is lekker rustig. Ik ben gek van bootjes. Die ene die helemaal van kruidnageltjes is gemaakt, vind ik heel speciaal."

Het museum in de Prins Hendrik Stichting is dagelijks gratis toegankelijk.