Ga naar Content

De waarheid achter het eendjes voeren: doen of niet?

NOORD-HOLLAND Wie is er niet groot mee geworden? Eendjes voeren! Maar is dat nou wel zo goed voor de eenden? En...voor de mensen? 

Volgens ecoloog Henk Nijenhuis voeren we met z'n allen veel te veel. "Op zondag zijn er wel tien mensen die dezelfde eendjes voeren", vertelt hij. "Op een gegeven moment zijn de eenden verzadigd, en worden ze te vet. Het brood zit vol koolhydraten (suikers)." 

"De mannetjes worden daardoor zo hitsig, dat ze het hele jaar door kunnen paren en achter de vrouwtjes aan zitten", legt Nijenhuis uit. "De vrouwtjes raken daardoor zo uitgeput, dat ze verdrinken. En dat is een heel groot probleem." Het is een probleem dat niet bij veel mensen bekend is. Veel mannetjes worden om die reden afgeschoten. 

Rattenplagen en meeuwenoverlast
Daarnaast blijft overtollig voer vaak liggen, waar meeuwen en ratten dankbaar gebruik van maken. "In tegenstelling tot eenden, zijn ratten alleseters. En die vermenigvuldigen zich ook als de raven!", vertelt Nijenhuis. "Rattenplagen ontstaan vaak omdat het voedselaanbod voor de ratten zo groot is."

Lees ook: Rookproef moet rattenplaag Zwanenburg stoppen

In Zwanenburg zijn ratten ook een groot probleem, daar vinden bewoners het ongedierte zelfs in keukenkastjes. Gemeente Haarlemmermeer probeert de 'plaag' te bestrijden, en wijst de burgers ook op hun eigen verantwoordelijkheid. Iets minder voeren van de eendjes hoort daar ook bij. 

Voer niet te veel
Het advies: een kapje oud brood kan weinig kwaad, maar geef geen hele broden. Voer de eenden ook ín het water, niet op het land, raadt Nijenhuis aan. Daarnaast is het ook een idee om de dieren eens wat anders te geven: doperwten, maïs of ander graan zijn eigenlijk zelfs beter. Dit kunnen de darmen van de eenden beter verwerken. Van nature eten eenden (water)planten, gras en zaden. 

Foto: NH Nieuws